CORRUPCIÓ
Política 14/08/2012

Cooperació: la trama més sòrdida del PP valencià

Salvador Almenar
2 min
La Generalitat Valenciana ha demanat la declaració judicial de Blasco, però el PP encara no l'ha rellevat de portaveu al Parlament.

VALÈNCIAL'últim de la llarga nòmina de casos de corrupció que esquitxen el PP valencià és, per la seva naturalesa, el més escandalós i denigrant. Segons les investigacions del jutjat número 21 de València, una trama empresarial va desviar aproximadament sis milions d'euros pressupostats i consignats a ajudes al Tercer Món amb el vistiplau i la suposada ajuda de l'extinta conselleria de Solidaritat i Ciutadania. L'extens sumari apunta al capitost de la trama, Augusto César Tauroni, i a l'exconseller i encara avui portaveu parlamentari del PP, Rafael Blasco, com els cervells d'una trama que va minvar les ajudes que havien d'arribar a projectes de cooperació en benefici propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara, gairebé una trentena de persones estan imputades en el conegut cas Cooperació. Cinc van pertànyer a la conselleria d'on van partir les ajudes. Les detencions de gairebé tota la cúpula del departament de Solidaritat han tancat el cercle sobre l'exconseller Blasco. Tant, que queden dies perquè es faci efectiva la seva imputació, sol·licitada per la jutge i la fiscalia. La magistrada ha trobat dins de la investigació per frau en la concessió de subvencions, falsedat documental i malversació de fons públics "indicis per imputar-li fets de naturalesa delictiva". Fins i tot els seus companys de partit ja no posen la mà al foc per ell, atès que el govern valencià es personarà com a acusació popular en el cas i fins i tot ha demanat la declaració judicial de Blasco. Amb tot, paradoxalment, el PP encara no l'ha rellevat oficialment de les seves funcions de portaveu parlamentari.

Els documents, les converses telefòniques i els correus que figuren en el sumari desgranen el modus operandi d'aquesta trama amb la qual, lluny de beneficiar la gent del Tercer Món, aconseguien desviar diners per comprar-se, per exemple, pisos i apartaments. El presumpte capitost, Augusto César Tauroni, va teixir una xarxa d'organitzacions no governamentals per captar subvencions de la Generalitat Valenciana. A través d'aquestes sis ONG la trama va rebre 3,6 milions dels quals 1,5 -com a mínim, segons ha acreditat Hisenda- van acabar en mans de Tauroni. Però l'exconseller Blasco també podria haver-se beneficiat d'aquest negoci segons la jutge instructora, que assenyala que uns correus electrònics fan pensar en la "possibilitat que Rafael Blasco hagi rebut diners d'Augusto Tauroni, lliuraments de quantitats directament relacionades amb la seva intermediació en l'adjudicació de les subvencions".

stats