Política 08/09/2020

Els diputats crítics de Cs impugnen el nomenament de dos membres de la Comissió de Garanties

L'organisme ha de decidir si la tria de Carrizosa sense celebrar primàries s'adequa els estatuts

Anna Mascaró
2 min
Inés Arrimadas atén els mitjans després d'haver votat el 28-A

BarcelonaEls diputats crítics de Ciutadans que fa dues setmanes van impugnar –com va avançar l'ARA– la tria de Carlos Carrizosa com a candidat en substitució de Lorena Roldán, argumentant que haurien d'haver celebrat primàries per elegir un nou cap de llista, han tornat a denunciar aquest dimarts el que consideren una nova vulneració dels estatuts del partit, recentment aprovats per la nova direcció d'Inés Arrimadas. Concretament, protesten pel nomenament de dos dels membres de la Comissió de Garanties, l'òrgan que ha de decidit sobre la legitimitat de l'elecció de Carrizosa sense passar per primàries.

Amb el suport d'una vuitantena de militants i càrrecs del partit, els quatre diputats que ja van donar suport a la candidatura alternativa del vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea –Sergio Sanz, Carmen de Rivera, María Valle i Antonio Espinosa– van posar en mans de la comissió de garanties, òrgan que vetlla pel compliment del reglament intern, el nomenament de Carrizosa, i van insistir que s'hauria d'haver consultat el nomenament a les bases. Una setmana després, dos membres de la comissió de garanties, entre els quals el president, Jesús Galiano, van dimitir del seu càrrec. Fonts de la direcció van assegurar llavors a Europa Press que ja havien expressat la seva voluntat de renunciar al càrrec abans del canvi de papers entre Roldán i Carrizosa, però la dimissió es va fer efectiva l'1 de setembre.

Els quatre diputats de Cs denuncien que dijous passat es van anunciar els noms dels substituts (Daniel Martínez, regidor a Cornellà, i Julia Martín, regidora a Àvila) a la intranet del partit sense que la formació, insisteixen, n'informés abans els afiliats ni permetés la presentació de candidatures, cosa que consideren que va en contra dels estatuts. "Aquesta és una acció de gran opacitat que únicament persegueix evitar la participació dels afiliats en la designació dels seus òrgans de govern", expressen en el text presentat, al qual ha tingut accés l'ARA.

Els estatuts (aprovats el mes de març) estableixen que els membres de la comissió de garanties s'han d'escollir: cinc per sufragi directe per l'assamblea general, dos pel comitè executiu i dos escollits per sufragi directe, secret i llistes obertes pel consell general. Els crítics citen també el reglament intern del partit, que estableix que s'obri un termini per a la "postulació amb el recordatori dels requisits", i que no podrà ser "inferior a 48 hores", i després, es votaran els candidats.

"Els afiliats tenen dret que els seus mèrits i capacitats siguin valorats per a la participació política en el si dels partits", expressen els diputats en l'escrit presentat a l'òrgan, en què consideren que la direcció hauria d'"afavorir-ne la participació". "En una organització democràtica tenen dret a ser elegits i elegibles i a formar part d'òrgans, grups, comissions o comitès", expressen en la denúncia.

Així, els diputats consideren que el nomenament s'ha produït de manera "arbitrària i sense participació de la militància", i reclamen que es revoquin els nomenaments i s'obri un nou termini per escollir els dos membres de la comissió de garanties. Segons diverses fonts, la impugnació dels diputats contra la substitució de Roldán per la direcció no ha rebut el suport de la guanyadora de les primàries, que se n'ha mantingut al marge.

stats