Política 15/12/2020

L'empitjorament de l'epidèmia posa en risc el pla de Nadal

El Govern es dona "dos o tres dies" per decidir si manté la flexibilització de les mesures

Gemma Garrido Granger / Núria Orriols Guiu
3 min
Ambient al centre de Barcelona durant el Pont de la Puríssima, el festiu que ha fet incrementar la propagació del virus.

BarcelonaPerillen els plans del Govern per Nadal. L'empitjorament dels indicadors a causa del pont de la Puríssima s'està consolidant i amenaça amb un canvi de tendència que posa en risc el control del virus quan falta només una setmana per a les festes nadalenques, moment en què es preveu un augment de la mobilitat i la interacció social. L'epidèmia s'està accelerant: s'estan declarant més contagis nous i, després de setmanes a la baixa, també estan entrant nous pacients amb pronòstic crític a les unitats de cures intensives (UCI). Davant d'això, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, no descarta que s'hagin de desplegar noves restriccions en els pròxims "dos o tres dies" per coherència amb l'evolució epidemiològica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també consellera de la Presidència ha fet aquest dimarts una nova crida a la "responsabilitat" per evitar una tercera onada coincidint amb l'empitjorament de les dades. "Hi haurà Nadal", ha volgut garantir, si bé ha admès que es podrien revisar i replantejar algunes de les flexibilitzacions previstes per als festius. De fet, des d'aquest dimarts a la tarda, el gabinet de crisi de l'executiu -format pels departaments de Salut, Interior i Presidència- està reunit per estudiar conjuntament l'evolució de les dades i analitzar quins seran els propers moviments del Govern per fer alentir la propagació del virus. Fins ara, però, el missatge del Govern sempre ha sigut que el pla de Nadal s'aplicaria "tant sí com no", siguin quins siguin els indicadors, però la gravetat de la situació el podria alterar.

La velocitat de propagació (Rt) s'ha disparat fins als 1,11 punts, quasi vint centèsimes més que en l'últim informe diari del departament de Salut (0,94). Això significa que, ara mateix, cada cent positius contagien de mitjana unes 111 persones. Quan la Rt –un dels indicadors clau per controlar la propagació del virus– creua el llindar de l'1, les infeccions augmenten. I d'aquí que en només 24 hores s'hagin notificat 1.886 casos nous i que els últims 14 dies s'hagin diagnosticat 212 casos cada 100.000 habitants. El risc de rebrot, que ha de permetre avaluar si l'epidèmia frenarà o es dispararà encara més, ja se situa en els 219 punts, quan fa deu dies estava entorn dels 198. Les funeràries també han registrat 39 defuncions noves.

Però els indicadors que més preocupen són els assistencials: hi ha 1.511 persones hospitalitzades, 351 de les quals a les UCI. Quan va començar la segona onada, a finals de setembre, hi havia 150 llits crítics ocupats. Tot i poder maniobrar i desplegar restriccions abans que fos massa tard, aleshores gairebé se superava el llindar dels 600 llits, una xifra que ja va posar al límit el sistema. Actualment, el patró de creixement seria encara molt més ràpid perquè hi ha més d'un miler de casos diaris i, per tant, molta propagació, i el sistema sanitari, amb una ocupació basal de 350 llits crítics dedicats exclusivament a malalts de covid, no tindria prou marge per evitar el col·lapse.

Vergés, preocupada per l'evolució

El fet que els indicadors assistencials empitjorin ha encès les alarmes del departament de Salut. La consellera Alba Vergés, que fins ara s'havia resistit a parlar de modificacions al pla especial de Nadal, també ha admès preocupació per l'increment sobtat dels indicadors. "Haurem de valorar molt bé com procedim en els pròxims dies", ha reconegut. La titular de Salut ha assegurat que "ni les xifres ni les previsions són bones" i que "si s'ha d'actuar, s'actuarà". "Estem veient una pujada de casos i ingressos que no ens agrada, però no volem especular. Hi treballarem i us ho farem saber", s'ha limitat a dir en una compareixença davant la premsa des de Tremp (Pallars Jussà) per donar explicacions sobre el brot que afecta la residència de gent gran de la localitat i que ja ha causat 55 defuncions.

El pla de Nadal, desvinculat de la desescalada i molt menys restrictiu, permetria la mobilitat lliure per tot el país i ampliaria el toc de queda més enllà de les 22 h en les dates més assenyalades (24, 25 i 26 de desembre i 1 de gener). El Govern haurà de decidir ara, vistos els indicadors, si manté aquesta flexibilització o no.

El pla que, per ara, sí que tira endavant és l'ampliació del confinament municipal al comarcal a partir d'aquest cap de setmana. La consellera de la Presidència ha explicat que el Procicat ha recomanat aquesta flexibilització per "equilibri territorial", ja que les persones que viuen en municipis petits no poden accedir a "serveis" o fer "gestions relacionades" amb les festes de Nadal a la seva capital de comarca els caps de setmana.

Pròrroga dels pressupostos del 2020

D'alta banda, l'executiu també ha donat llum verda a la pròrroga dels comptes del 2020, ja que no es preveu que se n'aprovin uns de nous fins després de les eleccions del 14 de febrer.

La norma preveu que el Govern, segons ha explicat Budó, pugui autoritzar generacions de crèdit en els pressupostos prorrogats per incorporar els recursos provinents dels fons del coronavirus tant de l'Estat com de la Unió Europea.

Després de la inhabilitació del president Quim Torra, el Govern està en funcions i no pot aprovar el projecte de llei dels comptes de l'any que ve, de manera que fins que no es formi el nou executiu no es podran tirar endavant.

stats