Política 21/04/2019

Jordi Sànchez afirma que el PSOE acceptarà el referèndum, però fa una crida a no quedar "atrapats" en dates

Demana que la gent vagi a votar pensant en l'1 d'Octubre i no en la "por" a la triple dreta

Núria Orriols
4 min
Jordi Sànchez demana el vot per condicionar el PSOE i manté que acabarà acceptant el referèndum

BarcelonaJordi Sànchez ha participat per segona vegada en una roda de premsa des de Soto del Real en campanya electoral, aquest cop organitzada per l'Agència Catalana de Notícies. L'exlíder de l'ANC i ara cap de llista de JxCat ha demanat a la gent que vagi a votar el 28 d'abril pensant en l'autodeterminació i no en la "por" a un govern de la dreta i l'extrema dreta. Ha assegurat que JxCat és la "garantia" que no hi hagi un govern del PSOE amb Ciutadans ni un executiu del PP, Cs i Vox, i, alhora, que també és la "garantia" que es posi el referèndum sobre la taula. Mostrant-se convençut que el PSOE i les majories al Congrés de Diputats acabaran acceptant una consulta a Catalunya, ha demanat no quedar "atrapats" en les dates del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la passada legislatura l'independentisme va optar per la via unilateral i el referèndum sense el permís de l'Estat, tant JxCat com ERC han situat la consulta pactada en el centre del programa polític en aquestes eleccions. Jordi Sànchez, en la roda de premsa, ha negat, de fet, que s'hagués descartat la via acordada el 2017 afirmant que l'independentisme, fins al dia abans de l'1 d'Octubre, i també després, va estendre la mà al govern espanyol. L'exlíder de l'ANC s'ha mostrat convençut que mantenint el referèndum sobre la taula el Congrés de Diputats l'acabarà acceptant. "Soc conscient que l'autodeterminació no la tindrem la setmana que ve, però hem d'anar-hi, anar-hi i anar-hi", ha afirmat, comparant-ho amb els objectors de consciència i els insubmisos al servei militar obligatori dels anys 80 i 90. "Gràcies al fet que molta gent va creure que tenia sentit lluitar contra el servei militar obligatori, es va acabar abolint –ha dit–. Si nosaltres mantenim la constància de l'autodeterminació, tard o d'hora caurà", ha afegit.

Per a Sànchez, tot depèn de la capacitat que tingui JxCat d'influir en el govern espanyol. "Com més capacitat tinguem de condicionar després del 28 d'abril més possibilitats tindrem de reorientar la política regressiva a l'estat espanyol –ha afirmat–. A partir d'aquí el debat no és el dia o el mes del referèndum, el que hem de fer és desbloquejar la situació. No quedarem atrapats en una data concreta", ha afirmat.

La possibilitat d'entesa entre Junqueras i Puigdemont: "Hi ha voluntat d'acord"

Preguntat sobre la relació entre Oriol Junqueras i l'expresident Carles Puigdemont, Jordi Sànchez ha afirmat que hi ha "voluntat d'acord" entre els dos dirigents. A parer seu, malgrat la distància política des de l'octubre del 2017 i la rivalitat electoral, hi ha espai per a l'"entesa" i per "construir un futur" de forma conjunta. Segons Sànchez, l'oferta de Puigdemont a Junqueras de ser el seu número dos a les eleccions europees n'és una prova, malgrat que els republicans ja hagin rebutjat aquesta possibilitat.

Tot i això, ha admès la dificultat de la interlocució com a conseqüència de la presó i de l'exili.

L'argument en contra del "vot útil" al PSC

Jordi Sànchez també ha volgut desmuntar el "vot útil" al PSC en base a la por a un govern de la triple dreta. "No hi ha en aquests moments cap justificació per bastir el vot de la por, no hi ha possibilitats reals de govern de la triple dreta", ha dit. Ha afegit que valora el "gest" de part de l'electorat, també sobiranista, de plantejar-se votar el PSC per evitar un govern del PP, Cs i Vox, però ha demanat votar pensant en l'1 d'Octubre i l'autodeterminació. "Qui vulgui ajudar els presos polítics, que voti JxCat –ha dit Sànchez–. No podem amagar el referèndum, l'hem de posar sobre la taula; si no ens defensem nosaltres mateixos, qui ho farà?", s'ha preguntat.

En relació a les raons que van portar l'independentisme a deixar caure el govern del PSOE per intentar tornar ara a la mateixa situació, Jordi Sànchez ha negat la major. Ha afirmat que el president espanyol va convocar eleccions quan li va convenir i que va ser ell qui va trencar la negociació amb el govern de la Generalitat sobre la taula de diàleg i el relator.

Recuperar la unitat entorn de l'autodeterminació i la defensa de les llibertats

Tot i la competència electoral i els dards en campanya, Jordi Sànchez s'ha mostrat convençut que es recuperarà l'esperit de la "unitat" de l'1 d'Octubre i que JxCat, ERC i els comuns treballaran colze a colze al Congrés de Diputats per arribar a un referèndum pactat. Fins i tot hi ha afegit una part del PSC, afirmant que hi ha una part dels seus militants que també creuen que el referèndum és la solució. "Buscarem el comú denominador, que és el referèndum i la defensa de les llibertats", ha dit, situant-ho com un consens del catalanisme.

Encara que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha dit aquest diumenge en una entrevista a 'La Vanguardia' que la solució és una reforma de l'Estatut, Jordi Sànchez ha considerat que hi ha "molt marge" de negociació amb els socialistes, però que tot depèn de la força que tinguin JxCat i també la resta de les opcions sobiranistes al Congrés de Diputats. "És difícil trobar solucions al marge de la democràcia; estem demanant una qüestió de sentit comú", ha afirmat, recordant que en altres llocs d'Europa "s'ha pogut exercitar" l'autodeterminació.

La roda de premsa arriba després que Oriol Junqueras se sotmetés divendres a les preguntes dels mitjans de comunicació també a l'ACN. La Junta Electoral Central ha autoritzat, en la recta final de la campanya, la intervenció dels presos polítics en diferents formats, de manera que JxCat i ERC esperen que això els doni impuls en aquests set dies abans del 28 d'abril. Ahir va ser l'exconseller Jordi Turull qui va participar en un míting a la Seu d'Urgell i aquest diumenge serà el torn de l'exconseller Josep Rull, a les cinc, a Reus.

En la roda de premsa a Efe, dijous passat, Sànchez va oferir-se com a soci estable del PSOE si acceptava el referèndum com una de les possibles solucions al conflicte. Tant ell com Junqueras, d'ERC, van receptar diàleg per després de les eleccions del 28 d'abril, i van estendre la mà als socialistes.

stats