Política 22/09/2020

Budó avisa que una inhabilitació de Torra complicarà la taula de diàleg

La Moncloa diu que no acceptarà insults per enterrar-la perquè "està per sobre de les persones"

Núria Orriols
4 min
Budó avisa que una inhabilitació de Torra complicarà la taula de diàleg

BarcelonaUna inhabilitació del president, Quim Torra, complicarà la taula del diàleg. Aquest és el missatge que ha transmès aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, després de la reunió del consell executiu, la primera des que el Tribunal Suprem es va reunir per deliberar sobre la possible condemna del president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No facilitarà ni el diàleg ni la resolució del conflicte", ha advertit la portaveu de l'executiu en roda de premsa sobre la possible sentència contra Torra. Tampoc ajuda a "l'acceleració" d'aquesta trobada, hi ha afegit, després de setmanes d'anunciar contactes entre la Generalitat i la Moncloa per concretar la reunió, sense que encara hi hagi hagut cap avenç destacat.

Budó també ha esmenat la plana a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, sobre la qüestió de qui ha de formar part d'aquesta taula. Calvo va afirmar que si el president era condemnat no acudiria a la reunió amb el govern espanyol. "No serà Carmen Calvo qui decideixi qui va a la taula de diàleg per la part catalana", ha etzibat la portaveu del Govern, tot i que ha admès que no s'ha posat sobre la taula ara per ara que Torra hi acudeixi si és inhabilitat. De fet, ni tan sols estava previst que en la segona reunió d'aquesta taula hi participessin els presidents.

Budó avisa que una inhabilitació de Torra complicarà la taula de diàleg

En tot cas, Meritxell Budó ha afirmat que no hi ha data a sobre la taula per a aquesta trobada, malgrat que ERC i el PSOE van pactar que fos aquest mes de setembre en el marc de la negociació dels pressupostos de l'Estat. Ha concretat que "fa uns dies" els gabinets dels dos presidents van parlar sobre la qüestió i que van quedar que la Moncloa els enviaria una proposta de l'ordre del dia de la trobada -segons la versió de la portaveu del Govern-. Budó ha dit que des de la Generalitat es va transmetre que es vol que s'hi incloguin l'autodeterminació i l'amnistia i que encara no han rebut resposta. Des de la Moncloa, en canvi, asseguren que per a ells la trobada es podria produir de forma immediata i que el diàleg està "per sobre de les persones". "No hi haurà campanyes, ni elements dissuasius, ni insults que facin que el govern [espanyol] s'aparti de la via del diàleg", ha alertat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què ha recalcat que el diàleg és entre "institucions", informa Mariona Ferrer i Fornells.

El govern espanyol no parla mai d'ordre del dia, tot i que recorda que hi ha línies vermelles que no travessarà, en referència al dret a l'autodeterminació. Montero ha tornat a incidir que cal que hi hagi "voluntat" per part dels dos socis de govern a Catalunya per agendar una reunió "imprescindible per normalitzar la situació".

Presos polítics

En relació a una modificació del delicte de sedició per resoldre la situació dels presos polítics, que el PSOE vol posar sobre la taula, Budó ha mostrat les seves reticències. La portaveu ha dit que l'independentisme sempre ha defensat l'amnistia i que el delicte de sedició "no s'hauria de modificar" sinó "derogar". Ara bé, també ha dit que si el govern espanyol vol portar la reforma legislativa a la taula de diàleg, el Govern de la Generalitat no vetarà aquesta opció.

En aquest sentit, la ministra portaveu del govern espanyol ha reiterat la voluntat de reformar aquest delicte per "homogeneïtzar-lo" als estàndards europeus, però ha evitat posar una data a l'aprovació de la mesura en el consell de ministres. El titular de Justícia, Juan Carlos Campo, va prometre que seria abans de finals d'any.

Ahir la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ja va recelar de la proposta del PSOE i la va titllar de "farol" en el marc de la negociació dels pressupostos de l'Estat per aconseguir el suport de l'independentisme. En canvi, Esquerra, malgrat que va expressar reticències, sí que va considerar que era un pas endavant. De fet, en el debat de política general els socis de Govern es van dividir a l'hora de votar aquesta proposta: els republicans van votar amb el PSC i els comuns que aquest era un canvi necessari per a la protecció de drets fonamentals, mentre que JxCat es va abstenir i la CUP va votar-hi en contra.

Del que no ha volgut parlar Budó ha sigut de la resposta a una possible inhabilitació del president. La portaveu ha insistit que això forma part de les converses entre els partits polítics i que el Govern no s'hi pronunciarà, de moment. "No donem per feta la inhabilitació de Torra, seria un fet gravíssim que s'apartés el president del càrrec per defensar la llibertat d'expressió", ha justificat. A més, ha afirmat que en la reunió d'aquest dimarts del Govern no s'ha abordat com quedaria l'executiu si ell fos cessat. El que sí que ha dit és que no tenen clar quin itinerari legal s'ha de recórrer si hi ha una inhabilitació i que estan pendents d'un informe dels serveis jurídics de Presidència, tal com explica aquest dimarts l'ARA.

JxCat i Esquerra també estan pendents d'aquest informe per seguir negociant no només al Govern -sobretot pel rol que assumirà el vicepresident, Pere Aragonès-, sinó també per saber com hauran de gestionar la situació al Parlament, que presideix Roger Torrent.

stats