Política 25/01/2019

Espanya pressiona la UE per forçar eleccions a Veneçuela “en breu”

Alemanya i Portugal també demanen reconèixer Guaidó si no hi ha comicis

M. Ferrer / J. Manresa
2 min
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres

Madrid / Brussel·lesEspanya no vol anar a “remolc” de la Unió Europea en la crisi a Veneçula, sinó “remolcar” la resta d’estats comunitaris. El govern de Pedro Sánchez va deixar ahir de fer equilibris i va proposar a Brussel·les que reconegui el líder opositor Juan Guaidó com a president interí si l’actual “president de facto ”, Nicolás Maduro, no convoca eleccions lliures i amb garanties “en un termini de temps molt raonablement curt”. El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va argumentar que l’objectiu és donar “un temps mínim necessari per donar una oportunitat” a Maduro. “Si resulta que no vol convocar eleccions o no dona prou garanties, haurem d’encarregar la tasca a una altra persona a la qual haurem de reconèixer com a president interí per convocar unes altres eleccions”, va subratllar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El clam per la convocatòria d’eleccions no és nou ni per a Espanya ni per a la UE. Ara el viratge seria posar un termini temporal a la cita a les urnes com a ultimàtum per a Maduro. Una solució que també va defensar ahir Alemanya. Borrell no va voler mullar-se sobre els temps, però va descartar l’opció d’esperar mesos. Espanya vol transmetre que està “liderant”, juntament amb Portugal, la resposta comuna de la UE. Per això va demanar també al PP i Ciutadans que deixin d’utilitzar el reconeixement de Guaidó per erosionar el govern socialista. Ara bé, fonts de la Moncloa admetien ahir que no tenen cap mena de comunicació amb el “règim de Maduro”.

Brussel·les prepara la resposta

Malgrat les pressions liderades per Espanya, però també insistents per part del Partit Popular Europeu i altres països, com Alemanya o Portugal, ahir l’alta representant en política exterior de la UE, Federica Mogherini, no va poder consensuar un nou posicionament institucional del conjunt de la UE. Per ara, insisteix a exigir eleccions, però no reconeix Guaidó com a president legítim. Només ho ha fet el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani. Ahir es van reunir els ambaixadors de la UE amb l’objectiu de consensuar els terminis de l’ultimàtum en la línia que demana el ministre Borrell. Segons fonts comunitàries, Mogherini ja tenia el comunicat a punt per publicar mentre intentava aconseguir el consens dels Vint-i-vuit, però a l’hora del tancament d’aquesta edició no s’havia produït.

Borrell tampoc va mullar-se sobre si acabaran optant per reconèixer Guaidó. Va advertir, però, que “Espanya no es quedarà creuada de mans”, tot descartant, per responsabilitat, demanar a l’exèrcit veneçola que “derroqui violentament el règim, com algú ha fet”.

stats