Política 02/03/2018

La Moncloa diu que no "consentirà" una investidura de Sànchez

Méndez de Vigo i Catalá expliquen els acords del gabinet de Rajoy

Dani Sánchez Ugart
2 min
El ministre d'Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, a la dreta, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, expliquen aquest divendres en roda de premsa els acords del consell de ministres, que arriba un dia després del pas al costat de Carles Puigdemont i de la declaració del Parlament que en reivindicava la legitimitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalá ha explicat que "la capacitat de proposar un candidat a la investidura li correspon al Parlament, i el govern espanyol no hi té res a dir", i ha deixat en mans del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena autoritzar o no que Jordi Sànchez pugui ser candidat: "Estarem atents i serem respectuosos amb la decisió". "Això de governar a temps parcial perquè un és a la presó o està fugat de la justícia no s'aguanta [...] El govern [espanyol] no ho consentirà, perquè li importa, i molt, la institucionalitat del govern de Catalunya", ha reblat Méndez de Vigo. A més el ministre de Justícia ha considerat que no serà possible una investidura a distància de Sànchez si Llarena no el deixa sortir de la presó, mentre que Méndez de Vigo ha afegit que el govern espanyol "no està disposat a admetre cap farsa".

Tot i així, Catalá ha dit que és "sorprenent" que es pugui posar al capdavant de la Generalitat algú que no pugui exercir el càrrec. "L'Advocacia de l'Estat està atenta a les mesures que es prenen al Parlament", ha asseverat. "Quan es produeix una declaració política de voluntat hi ha molta jurisprudència que diu que no és impugnable", però tot i així s'està "estudiant".

Méndez de Vigo, per la seva banda, ha qualificat de "cridaneres" les fases de "l'episodi" cap a la investidura. A més, ha dit que és "simplement impossible" que es creïn "estructures paral·leles", en al·lusió al Govern de Brussel·les, que, ha dit, són "fantasmagòriques". Segons ell, els independentistes han de "fer front a la realitat i a la legalitat".

Pressupostos

Méndez de Vigo ha insistit que cal aprovar uns pressupostos per al 2018, després que Mariano Rajoy anunciés ahir que s'aprovaran al consell de ministres del 23 de març.

stats