Política 07/09/2018

El govern espanyol diu que està "descartat" l'escenari d'un avançament electoral

Celaá afirma que no es faran coincidir els comicis amb les eleccions andaluses

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridLa ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, i la ministra de Sanitat, Carmen Montón, han comparegut aquest divendres després de la reunió del consell de ministres de Pedro Sánchez, en el qual s'han tractat, entre d'altres, novetats en la legislació d'habitatge, amb mesures per protegir l'habitatge social contra els fons especulatius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Políticament, el consell de ministres ha estat marcat per la reunió mantinguda ahir pel president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias. La portaveu ha qualificat de "molt positiva" la trobada, que va servir per posar les bases per a un acord pressupostari, però ha carregat contra la decisió de la mesa del Congrés, controlada per Ciutadans i el PP, de no qualificar el sostre de despesa, fet que dificulta l'aprovació final d'aquests comptes, dels quals depèn la possibilitat que Sánchez allargui el mandat. Celaá ha descartat un avançament electoral, i en especial fer coincidir les eleccions espanyoles amb les andaluses, que seran previsiblement abans de final d'any. Això, tot i que el president espanyol ja va dir dilluns a la Ser que no pensa governar un exercici complet més amb els pressupostos prorrogats de Mariano Rajoy. Celaá també ha confirmat que intentaran presentar uns comptes a la Comissió Europea el 15 d'octubre, com va dir el comissari Pierre Moscovici en una visita a Madrid.

Entre els acords amb Podem, segons ha dit Celaá, no s'inclouran pujades d'impostos per a les classes mitjanes, però "sí que s'estan estudiant diverses mesures fiscals amb l'objectiu de generar una societat més justa". La ministra confirmava així, sense entrar en detalls, els anuncis fets ahir per Iglesias, que passen, entre d'altres, per un acord per introduir una rebaixa de les cotitzacions als autònoms o una rebaixa també de l'IVA de productes bàsics.

Violència contra la infància

Entre les mesures aprovades pel consell de ministres també hi ha plans de xoc contra la violència contra la infància, una avaluació del pla de beques escolars o un informe sobre menors estrangers no acompanyats. "Ens hem centrat en la defensa dels menors", ha dit Celaá. En concret, l'executiu obrirà la fase de consultes per a l'elaboració d'un avantprojecte de llei sobre la violència contra la infantesa que, segons Montón, inclourà definicions de noves violències, com ara l'exercida a través d'internet, i millorarà els mecanismes de protecció d'aquests col·lectius.

En el tradicional repàs setmanal, Celaá s'ha referit a la recuperació de les relacions entre el govern espanyol i el català amb una referència a la reunió entre el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president de la Generalitat, Quim Torra, dijous a Barcelona.

stats