Política 22/02/2019

La Moncloa qualifica d’“insensatesa” la visita d’Arrimadas a Waterloo

Celaá considera que “alimenta el relat de confrontació” que només beneficia “els radicals”

Dani Sánchez Ugart
3 min
La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres

MadridEl govern espanyol ha carregat aquest divendres a banda i banda contra l’independentisme i les dretes pel “relat d’enfrontament” que segons l’executiu mantenen. La portaveu de la Moncloa, Isabel Celaá, ha considerat que el viatge de la líder de l’oposició catalana, Inés Arrimadas, a Waterloo, és "una insensatesa", perquè alimenta aquest relat i ajuda a “internacionalitzar” la tensió, i això “només beneficia els més radicals”. Celaá, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha refermat l’aposta de l’executiu per la “moderació” davant de la qual “s’aixeca un mur d’enfrontament”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra ha aprofitat també per criticar les “falsedats del relat independentista”, i per fer pinya amb el rei Felip VI, que va assegurar aquesta setmana que no es pot apel·lar a la democràcia per sobre de la llei i va afirmar que “no és admissible” fer-ho. De la mateixa manera, també ha carregat contra les aspiracions de Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal d’aplicar un 155 permanent a Catalunya: “No es pot aspirar a una aplicació permanent i punitiva de la llei contra els que no pensen igual”.

L’executiu reforça així el relat que busca de cara a les eleccions del 28 d’abril, de presentar-se en la intersecció entre dos nacionalismes enfrontats, en un intent de canalitzar el vot moderat i que vol per a Espanya “un projecte inclusiu” i “que aposta per les normes”.

La portaveu també s’ha referit a la vaga de dijous a Catalunya i ha afirmat que “no va ser precisament un èxit”. Ha assegurat que “el diàleg està sent objecte d’interès per part de la ciutadania”, perquè “sap que la Generalitat ha de sortir de la quimera i treballar en política, que és treballar dins de la Constitució i dins de la llei”, i ha assegurat que "l’independentisme no té la majoria social" per treure-li pes a les imatges protagonitzades per CDR durant la jornada de vaga.

Celaá s’ha referit també al desnonament de quatre famílies al barri de Lavapiés, i ha lamentat que la política “no ha arribat a temps”. Tot i així, ha aprofitat per carregar contra els partits que no van donar suport al decret de lloguer, que va ser tombat al Congrés amb els vots contraris de Podem i l’oposició de dretes, que segons ella haurien permès que les famílies desnonades fossin avisades amb més antelació. Tot i així, ha afirmat que no han estudiat durant la reunió del consell de ministres una possible recuperació del decret abans del final de la legislatura.

Sobre l’aprovació de mesures per reial decret en les pròximes setmanes, ja amb l’executiu en funcions, la ministra portaveu ha assegurat que aquest és “un govern molt seriós”, però ha justificat que algunes de les mesures laborals estan “molt treballades”, i ha obert la porta a aquesta aprovació en la diputació permanent del Congrés, en un moviment que l’oposició interpreta com a electoralista.

Restes de Franco

Pel que fa a l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos, que està pendent de la resposta de la família sobre el destí de les restes del dictador, la ministra portaveu ha evitat contestar si es farà efectiu abans de la fi del mandat, però ha considerat que l’executiu espanyol “ha complert” en completar la part administrativa de la qüestió, i ha deixat en mans de la justícia el desenllaç final de la qüestió. Celaá s’ha mostrat convençuda que l’Església no se sotmetrà a l’opinió del Valle de los Caídos, que ha avisat que no deixarà exhumar Franco, en virtut del Concordat entre Espanya i el Vaticà que consagra la inviolabilitat dels temples de culte.

stats