Política 03/10/2018

Arrimadas avisa Torra que serà el "responsable del que passi al carrer" si no acata la sentència de l'1-O

Iceta avisa el president que "quan Catalunya ha jugat al tot o res, sempre ha perdut"

Anna Mascaró / Mireia Esteve
6 min

BarcelonaLa líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha arrencat aquest matí el torn de preguntes al president en el primer debat de política general al Parlament, que ahir va començar amb un discurs de Torra. Arrimadas ha acusat el Govern de Torra d'estar "mentint els seus votants". "Escolti'ls una mica, perquè estan cansats de les seves mentides", ha dit, i ha acusat Torra d'haver-se tret l'exigència d'un referèndum a Sánchez "de la màniga" per "alimentar la seva ficció" davant el descontentament dels seus electors. La líder de Ciutadans ha demanat a Torra que surti a dir públicament si "acatarà o no" les decisions judicials que "no li agradin" –referint-se a la sentència del judici dels dirigents independentistes presos i exiliats– i que no "acceptarà" aldarulls com els de dilluns. "Si no ho fa, la responsabilitat del que passi al carrer serà seva", ha sentenciat. De fet, Arrimadas ha acabat el seu segon torn d'intervencions brandant una bandera espanyola i dirigint-se a Torra: "Quan els separatistes cremen i despengen aquesta bandera, ho fan perquè representa la igualtat, la solidaritat, un país democràtic de la Unió Europea, i molt més fort que el govern de Pedro Sánchez".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el mateix sentit, Arrimadas ha afirmat que els independentistes "confien en el flotador del govern espanyol" de Pedro Sánchez. "No cometi el mateix error que va cometre Carles Puigdemont", ha dit. I ha afegit: "No confonguin la debilitat de Sánchez amb la de la democràcia espanyola". Segons la líder de Cs, el fet que el PSOE depengui dels independentistes per mantenir l'estabilitat del seu govern no implica que això porti a la convocatòria d'un referèndum, com demanen els partits sobiranistes.

D'altra banda, Arrimadas ha retret fins i tot a Torra haver tingut ahir un "moment Aznar" quan va dir que "Catalunya va bé". "És conscient de la situació sanitària que tenim a Catalunya?", li ha preguntat, i ha recordat les llistes d'espera dels pacients. També les llistes d'espera per rebre les ajudes de dependència, i que no parlés de corrupció "ni un moment" durant el seu discurs.

Així, la líder del partit taronja ha acusat el Govern de Torra de "plantejar" un perfil "festiu de l'independentisme". "Però la realitat és que el Procés no ha comportat ni un benefici als catalans", ha sentenciat, i ha passat a enumerar les conseqüències negatives del Procés. Començant per les econòmiques, "hi ha 5.200 empreses que han decidit marxar de Catalunya", però també per les personals, en assegurar que el Procés ha servit per "trencar famílies". "Ara bé, sí que hi ha hagut beneficiats del Procés: "els enxufats i els xiringuitos del Procés", ha asseverat, i ha posat d'exemple d'aquests "xiringuitos" el "comissionat del 155": "Aquests sí que volen allargar el Procés".

Iceta: "Quan Catalunya ha jugat al tot o res, sempre ha perdut"

En la línia del que va dir ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Isabel Celaá, el PSC ha reiterat que el dret a l'autodeterminació no cap a la Constitució espanyola. Tal com va fer ahir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, just acabar el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, aquest matí ha tornat a avisar el Govern de la Generalitat que posar un ultimàtum a l'executiu espanyol no és la via correcta. "Quan Catalunya ha jugat al tot o res, sempre ha perdut", ha avisat Iceta. "A veure si deixem caure Sánchez i Rivera o Casado ens ho arregla", ha pronosticat el líder socialista.

El PSC continua defensant el "diàleg" entre la Generalitat i la Moncloa, però sempre dins de la legalitat. En aquest sentit, Iceta ha recordat a Torra "la inutilitat de la via unilateral" i ha insistit que "no hi ha la possibilitat d'impulsar un canvi del marc constitucional sense el consens de les dues terceres parts de la cambra catalana". De fet, per a Iceta l'independentisme "té una majoria parlamentària que el legitima per governar", però això no els permet, assegura, "saltar-se les lleis". El líder socialista, a més, ha recordat a Torra que "no tenen la majoria social": "No hi va ser l'1-O ni el 21-D". Per a Iceta, el camí que proposen els socialistes "no és fàcil, però no és un camí sense sortida".

"Quan es fa un discurs que no té a veure amb la realitat, es genera frustració", ha retret Iceta a Torra. El líder socialista ha burxat en la gestió de les últimes manifestacions per part del Govern i, concretament, per la conselleria d'Interior. "No es pot demanar als CDR que pressionin, després enviar els Mossos a desallotjar-los i després no donar-los suport", ha criticat Iceta. Durant el seu discurs, Iceta ha fet un repàs dels deures que, segons ell, el Govern encara ha de fer en matèria social. Així, el dirigent socialista ha demanat un augment de la despesa en sanitat, a més de millorar "l'infrafinançament" que Iceta assegura que té el model educatiu català.

En el torn de rèplica i abans d'adreçar-se al president Torra, Iceta ha carregat contra Arrimadas. Després d'assenyalar la bandera espanyola que hi ha al Parlament –"que és més grossa que la que vostè ha portat", l'hi ha dit–, Iceta ha acusat la formació taronja de "viure del conflicte". Iceta ha tornat a fer una crida al diàleg i a allunyar-se de la via unilateral.

El líder socialista ha reconegut que el 2012 van incorporar al seu programa el dret a decidir. "Però després ho vam treure perquè per a vostès és dret a l’autodeterminació i el dret a decidir no el comparteixo si només és per a la meitat de la població", ha sentenciat. "El seu problema és que no saben on som, no som en una República Catalana, no som a l’1-O ni al 27-O de l’any passat, tenen tot el dret a superar el marc legal, però no poden pretendre fer-nos viure més en el desig que en la realitat", ha etzibat. El líder socialista, que ha rebatut les xifres econòmiques que ha donat Torra afirmant que "Catalunya només és la setena comunitat que crea més ocupació", ha lamentat que el president no anés a la cimera pel corredor mediterrani. "Ningú ha apostat més pel corredor mediterrani que Catalunya", li havia dit abans Torra.

Fernández: "Senyor Torra, vostè i jo som dos trossos d'espanyolassos"

En la seva intervenció, el PP ha tornat a insistir que Catalunya no té el dret a l'autodeterminació i ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que hagi dividit els catalans. En aquest sentit, el diputat popular Alejandro Fernández ha fet servir una comparació per evidenciar que els catalans també són espanyols: "Vostè, senyor Torra, s'assembla més a mi que no a un saltador de perxa noruec: tots dos som dos trossos d'espanyolassos".

En aquest sentit, el diputat popular Alejandro Fernández ha avisat que el "diàleg" entre l'Estat i l'independentisme no és viable. "No es donen les condicions per dialogar", ha assegurat el diputat popular, que ha retret als socialistes que "vulguin empassar-se qualsevol cosa per mantenir-se al poder". "Quan Iceta es posa equidistant, sempre ho acaba embolicant", ha dit, després de retreure-li que Torra li inspira "tendresa".

"No acceptarem les seves amenaces, dimiteixi", ha tornat a demanar Fernández, que considera que per tornar la "convivència" a Catalunya primer "cal que la llavor totalitària s'aparti de la vida pública". En aquest sentit, ha assegurat que el PP vetllarà perquè els catalans no independentistes "no se sentin sols".

En el torn de rèplica, Torra ha acusat Fernández d'haver fet un discurs "troglodita". "Això és el Parlament de Catalunya, no el Valle de los Caídos", li ha dit. Al seu torn, el popular ha respost a Torra que fent aquesta comparació es "retrata" ell, i li ha retret que hagi exigit una rectificació al rei pel seu discurs del 3 d'octubre: "La meitat de la població pensem que no té res de què disculpar-se, el seu llegendari «no esteu sols» ens va arribar al cor". En el mateix sentit, el popular ha insistit a demanar a Torra que "dimiteixi": "S'està convertint en l'obstacle perquè hi hagi una reconciliació entre tots".

A diferència de tots els grups parlamentaris, al PP no ha sigut l'actual líder del partit qui ha pronunciat el discurs en el debat de política general, sinó que ho ha fet el diputat Alejandro Fernández. De fet, el seu nom és el que fa temps que sona amb força per rellevar Albiol al capdavant del partit, després que l'actual dirigent popular es postulés per tornar a presentar-se a l'alcaldia de Badalona.

stats