Política 30/10/2017

El PP creu que el viatge de Puigdemont a Brussel·les és fruit de la "desesperació"

Dirigents populars demanen "celeritat" perquè s'inhabiliti Puigdemont "com més aviat millor"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy i Fernando Martínez Maíllo durant la reunió del comitè executiu del PP aquest dilluns a la seu del carrer Génova.

MadridEl PP creu que el viatge de Carles Puigdemont a Brussel·les "és producte de la desesperació més absoluta". En roda de premsa des de Génova després de la reunió de comitè executiu de la formació, que ha presidit Mariano Rajoy, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha recordat que el primer ministre belga va deixar clar que no li oferirien asil, i va desautoritzar les declaracions del seu ministre d'Exteriors. "És una mostra de la descomposició en què està instal·lat l'independentisme", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts populars han assegurat que aquest tema no s'ha tractat en la reunió de l'executiva amb tots els 'barons', però que els sembla "delirant". Ara bé, manifesten que pot arribar a ser "preocupant", malgrat que descarten que Bèlgica concedeixi asil polític a Puigdemont per ser membre d'un estat de la Unió Europea.

Una aplicació del 155 "exquisida"

Brandant en tot moment el cessament del Govern i dels consellers, Maillo ha assegurat que el 155 "s'està aplicant amb exquisit temps i formes, però amb fermesa i eficàcia". La intenció del govern de Mariano Rajoy ara és mostrar que a Catalunya les coses funcionen amb "absoluta normalitat", malgrat que admeten que executar el 155 no serà fàcil i que preveuen dimissions de directors generals, càrrecs que, per ser funcionaris, no han pogut cessar. Una mostra d'aquesta normalitat, segons ells, és que els Mossos hagin acatat les ordres del ministeri de l'Interior, que Forcadell hagi donat per dissolt el Parlament, que es plantegin eleccions al Parlament i que Puigdemont no sigui al Parlau de la Generalitat sinó a Brussel·les.

Aquesta tarda ja es reunirà la direcció del partit a nivell estatal amb la del PP català per dibuixar les grans línies de la campanya. El que ja és clar és que el candidat serà Xavier García Albiol, que defensaran que "són un valor segur", un partit "per a moments difícils" -així mateix ho ha dit Rajoy dins de la reunió de la direcció-, i que no es presentaran en coalició amb Ciutadans i PSC -perquè aquests partits ho han descartat-. Això sí, ja posen sobre la taula un pacte de no agressió amb els "partits constitucionalistes", amb qui confien sumar després del 21-D. En definitiva, avalarien Inés Arrimadas com a presidenta de la Generalitat.

Pressió perquè s'inhabiliti Puigdemont

Sobre la querella de la Fiscalia General de l'Estat, Maillo ha defensat la separació de poders però al mateix temps ha assegurat que "els líders independentistes que fins divendres governaven la Generalitat ja són història". "Fins que un jutge no decideixi que estan inhabilitats per presentar-se a les eleccions, tenen dret a presentar-s'hi", ha dit sobre els membres del Govern i de la mesa. Fonts de la direcció popular veuen molt difícil que la justícia pugui inhabilitar els líders independentistes abans del 21-D i criden a mantenir que estem davant d'un 155 de perfil "molt tècnic" fins a la convocatòria electoral.

Ara bé, a l'entrada de la reunió aquesta no era la consigna i diferents dirigents populars demanaven "celeritat" a la justícia perquè s'inhabiliti com més ràpid millor Puigdemont.

La més contundent ha sigut la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que ha assegurat que li agradaria veure "inhabilitat" Puigdemont "com més aviat millor". En la mateixa direcció s'ha expressat el president del PP català, Xavier García Albiol, que ha demanat "celeritat" a la justícia.

El vicesecretari de política social i sectorial del PP, Javier Maroto, no ha tingut problemes a l'hora d'esmenar directament Méndez de Vigo i ha assegurat que al PP "no li agradaria" que Puigdemont es presentés a les eleccions. En aquest sentit, ha puntualitzat que cal que ho faci en "condicions" i que abans dels comicis "poden passar moltes coses". És a dir, que, per temps, veu possible una inhabilitació abans del 21-D, tot i que seria una resposta judicial frenètica.

Al seu torn, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo -en el comitè executiu del PP hi participen també tots els 'barons'-, ha subratllat que el "sorprendria molt" que Puigdemont es presentés a les eleccions.

La normalitat a Catalunya és la "tònica general"

Qui no s'ha volgut manifestar sobre aquest tema ha sigut el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que, en canvi, ha assegurat que la normalitat és la "tònica general" a Catalunya després de l'execució del 155. Zoido ha dit que no depèn d'ell que Puigdemont es presenti a les eleccions del 21-D i ha assegurat que l'independentisme no té "més remei" que acatar el 155.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s'ha mostrat "convençudíssima" que s'aplicaran les mesures del 155, començant per la dissolució del Parlament.

stats