Política 06/10/2020

Dos ex alts càrrecs de la Policia Nacional vinculen De los Cobos amb el cas Kitchen

Asseguren que tenia informació sobre operacions amb fons reservats

Ara
3 min
L'exdirector del gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d'estat de seguretat Diego Pérez de los Cobos

MadridFelipe Eduardo Lacasa Córdoba i José Manuel Benavides Rollo, tots dos ex secretaris generals de la direcció adjunta operativa (DAO) de la Policia Nacional, apunten que el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos tenia coneixement del pagament de fons reservats en el cas Kitchen. En la seva declaració com a testimonis davant el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, van explicar el mecanisme pel qual rebien els diners de part de la secretaria d'estat de Seguretat, llavors comandada per l'investigat Francisco Martínez. Només portaven una carpeta que contenia un resum de la despesa de cada unitat i no s'especificava per a què anava destinada ni tampoc la justificació de l'ús dels fons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lacasa Córboda, però, en la seva compareixença davant el jutge el setembre del 2019 va matisar que creia que la secretaria d'estat tenia més informació sobre el destí dels fons reservats perquè De los Cobos li va parlar "d'alguna operació de la comissaria general d'informació". "Entenc que coneixia les operacions i el seu contingut. Entenc que se l'hi enviava", va assegurar l'ex alt càrrec de la Policia Nacional en la seva declaració. En aquella època (2013-2015), De los Cobos era el director del gabinet de coordinació d'estudis de la secretaria d'estat de Seguretat i Francisco Martínez ja va afirmar en una entrevista a El País fa algunes setmanes que qui va ser també el responsable del dispositiu policial de l'1-O supervisava els pagaments.

El possible coneixement de De los Cobos sembla entrar en contradicció amb una altra afirmació de Lacasa, que es desmarca de la trama, quan assegura que en els apunts de la comptabilitat de la DAO apareixen uns pagaments a la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) per una "via paral·lela a la comissaria general d'informació". Sosté que el cap d'aquesta unitat, Enrique García Castaño, imputat, rebia fons "per assignació especial del DAO", Eugenio Pino. "M'estranyava que la UCAO treballés per lliure, però coneixent el responsable podia entendre que era una assignació especial del DAO", va declarar.

Tanmateix, Pino també assegura que no sap res de la trama Kitchen. En la seva declaració davant el jutge García Castellón va explicar que no recordava si el departament d'Assumptes Interns de la Policia Nacional li havia dit que el destí de fons reservats anava al xofer de Luis Bárcenas, Sergio Ríos, presumptament captat per robar-li documentació a l'extresorer del PP. "Si m'ho van explicar, no ho recordo", va afirmar Pino. Sí que recorda, en canvi, que hi va haver fins a quatre controladors de Ríos: l'excap d'Assumptes Interns Marcelino Martín Blas; l'excap de la UCAO Enrique García Castaño; l'excomissari Andrés Gómez Gordo –director de seguretat de la llavors presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal–, i l'excomissari José Manuel Villarejo. Sobre Martín Blas, Pino va afirmar que o bé Martínez o bé l'ex director general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó van decidir que deixés de supervisar la tasca de Ríos.

La Fiscalia demana 77 anys pels caps de la Gürtel

En paral·lel a la Kitchen, que buscava que Bárcenas no aportés a la justícia informació sobre la Gürtel i altres irregularitats del PP, continuen altres causes relacionades amb la corrupció del partit conservador. La Fiscalia Anticorrupció ha presentat el seu escrit d'acusació contra els màxims responsables de la Gürtel, l'empresari Francisco Correa i Pablo Crespo, exdirigent del PP gallec, per a qui demana 77 anys de presó per 24 delictes contra la hisenda pública. En la causa principal de la Gürtel, el ministeri públic acusa 26 persones de participar en el complex entramat societari per aconseguir adjudicacions irregulars per la via de suborns i ocultar diners.

Rajoy va demanar una neteja al seu despatx

Nous àudios que han vist la llum els últims dies tenen com a protagonista l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy. L'últim, publicat per la cadena SER, té a les dues bandes del telèfon l'excomissari José Manuel Villarejo i l'excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) José Luis Olivera, i parlen de la batuda que es va realitzar al despatx de Rajoy al Congrés. "Qui va fer la batuda va ser Villarejo, però qui va posar els aparells va ser una senyora que ara és vicepresidenta del govern [Soraya Sáenz de Santamaría]", diu l'excomissari en aquella conversa.

stats