Política 18/10/2013

Homs carrega contra Duran pel memorial de greuges: "Havia defensat el contrari fins ara sempre, ell deu saber per què ho diu"

El líder d'Unió va dir ahir que no troba "just" reclamar a l'Estat els diners per a infraestructures que marca l'Estatut

Ara
2 min
Francesc Homs, conseller de la Presidència i portaveu del Govern, en la roda de premsa posterior al consell de Govern d'aquest dimarts, 19 de març / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha acusat el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, d'haver canviat d'opinió quan diu que no troba "just" reclamar a l'Estat els diners per a infraestructures que marca l'Estatut. "Ell deu saber per què diu ara una cosa diferent de la que havia dit fins ara", ha lamentat Homs en una entrevista a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran i Lleida va retreure aquest dijous al Govern que en el seu memorial de greuges fet públic dimarts, que xifra en 9.375 milions d'euros el cost de la deslleialtat de l'Estat, inclogui les partides per a infraestructures que estaven previstes a l'Estatut català, perquè el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar aquesta disposició. "Ens agradi o no, el TC la va declarar inconstitucional", va remarcar en una entrevista a Televisió Espanyola.

Homs assegura que "no entén" la posició de Duran, perquè "havia defensat el contrari fins ara i sempre". "Hi havia el propòsit de defensar el pagament de totes les anualitats de l'addicional tercera de l'Estatut. Quan tens un acord referendat pel poble de Catalunya l'has de defensar en tots els casos", ha insistit.

Duran també es va queixar ahir que el Govern no li fes arribar el memorial de greuges que s'ha enviat a Madrid ni l'hi consultés. Homs ha respost que l'existència del document fa temps que se sap i que s'ha tractat en dos consells executius –on hi ha membres d'UDC– i que no s'elabora a una sola mà, sinó que hi participen molts departaments de la Generalitat.

Duran és lleial a CDC?: "Ell deu pensar que sí, jo vull pensar que sí"

Sobre les relacions entre CDC i UDC, Homs ha dit que la situació és "molt complexa per a tothom, també per al senyor Duran". "Està sent lleial Duran a CDC?", ha preguntat el periodista Jordi Basté. "Ell deu pensar que sí, jo vull pensar que sí", s'ha limitat a contestar Homs.

Ahir Duran va advertir: "Si hi ha un moment en què els plantejaments de CDC són insostenibles per a Unió, o bé que els d'Unió siguin insostenibles per a CDC, CiU es podria trencar". En tot cas, va apuntar que les relacions entre els dos partits "encara poden donar molt de si".

La plantada a Sáenz de Santamaría

D'altra banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha justificat el fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, no assistís a l'acte de Foment del Treball que va acabar presidint la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, afirmant que "no es podia establir aquest precedent". En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Homs ha assenyalat que els serveis de protocol van desaconsellar a Mas d'anar a l'acte després que el govern espanyol insistís en la presidència per part de Sáenz de Santamaría.

Sobre la retallada de 8.000 MEUR que l'executiu estatal exigeix a Catalunya els propers dos anys, Homs ha afirmat que és "sinònim de carregar-se l'estat del benestar".

stats