XOC AMB EL TC
Política 02/05/2016

ERC exigeix que el Parlament "ratifiqui solemnement" la llei d'emergència habitacional

Tardà espera que el Govern, els partits i les entitats arribin dimarts a aquest compromís, i demana a l'executiu que segueixi desplegant la norma

Roger Tugas
2 min
Rufián i Tardà, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEscenificar obertament la desobediència. Aquesta és la demanda que fa ERC davant el recurs que el govern espanyol ha presentat al Tribunal Constitucional (TC) arran de la llei d'emergència habitacional i la pobresa energètica. Així, el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, ha exigit aquest dilluns que "el Parlament ratifiqui solemnement la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fart pel fet que l'executiu central faci servir "un òrgan corromput amb les seves funcions perquè sempre actua de part" perquè "atempti contra la sobirania del Parlament", una cosa que veu "inadmissible i inacceptable". "Si sempre fa mal, ho fa més si la llei en qüestió el que fa és defensar la població més desafavorida", ha denunciat Tardà.

En aquest sentit, el dirigent d'ERC ha desitjat que de la reunió de dimarts entre la Generalitat, els partits i les entitats "en surti un posicionament clar de voluntat de ratificar la llei". I és que, segons ha recordat, "una bona part del reglament és en exposició pública", motiu pel qual "l’eina ja la tenim, ara cal ratificar-la".

Malgrat que fins ara l'executiu i la majoria independentista del Parlament havia intentat esquivar les impugnacions i suspensions de l'alt tribunal amb fórmules imaginatives que evitessin el xoc de legitimitats frontal, ara ERC opina que "el setge del TC ja no es pot acceptar més".

En cas de fer-se, Tardà admet que serà "un pronunciament d’un abast polític innegable, una evidència que el Parlament s’obeeix a si mateix" i un "exercici d’autoestima i dignitat". Tot i això, no s'ha mullat sobre si aquest gest s'hauria de fer en forma de resolució, moció o de tramitar de nou la llei, i ha deixat en mans dels agents de la reunió de dimarts la fórmula concreta.

Tot i això, els republicans també han posat deures al Govern, a qui li reclamen que apliqui la llei, encara que el TC previsiblement la suspendrà quan admeti a tràmit el recurs, i que en segueixi desplegant els reglaments i normes derivades. "Cal aplicar-la i presentar-la tantes vegades com calgui", ha resumit el cap de llista d'ERC el 26-J, Gabriel Rufián.

stats