Política 14/11/2016

ERC adverteix la CUP que sense pressupostos "no caldran cimeres" pel referèndum

Els republicans celebren que es garanteixi el tràmit parlamentari dels comptes però recorden que "hi ha 17 votacions més" fins a aprovar-los definitivament

Aleix Moldes
2 min
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, al costat del cartell que anuncia la nova campanya del partit

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va comprometre a convocar la cimera de partits i entitats pel referèndum un cop tingués garantit el suport de la CUP a l'admissió a tràmit dels comptes. Amb el 'sí' del consell polític, aquesta sembla la setmana marcada per anunciar novetats en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC celebra que els anticapitalistes hagin canviat d'opinió respecte del passat mes de maig i, ara sí, permetin el debat parlamentari dels pressupostos. Ara bé, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha recordat aquest dilluns que encara resten "17 votacions més" per aprovar els comptes –en comissió i al ple– i que cal "aprofundir més" en el compromís de la CUP. "Si no hi ha pressupostos, no calen cimeres", ha advertit Sabrià en la roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula del partit. Els republicans estan disposats a conversar i anar avançant en la definició del referèndum, però reclamen que els pressupostos vagin en paral·lel.

"Tots hem de ser generosos. Només podrem arribar fins al final si tenim pressupostos", ha insistit el portaveu dels republicans. Els comptes del 2017 inclouen una reforma fiscal valorada en 120 milions d'euros –180 milions a mig termini– i "són els pressupostos més socials i més progressius". Sabrià ha subratllat que la feina d'ERC ha estat construir un consens entre les posicions del PDECat i de la CUP, però ha recalcat que ara caldrà que els anticapitalistes es comprometin a votar a favor de tots els capítols pressupostaris. "El que era molt important és trobar el punt d’acord entre la CUP i el PDECat. Per tant, la proposta ens sembla que no només és bona sinó que també és la proposta possible", ha afegit.

La ciutadania segueix mobilitzada

Milers de persones van omplir aquest diumenge l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona en una altra demostració "que la gent està al costat del procés". Sabrià ha destacat que la mobilització ha superat les que es van fer al mateix lloc, per exemple, durant la campanya del 9-N o en el míting final de Junts Pel Sí abans del 27-S. "Estem convertint aquest tipus de mobilitzacions en una cosa normal i no ho és. Hi hem de donar el valor que pertoca", ha indicat.

A més de rebutjar la judicialització del procés sobiranista, Sabrià està convençut que els catalans que es van manifestar als carrers de Barcelona "han reforçat el mandat democràtic" del Govern.

Obertura simbòlica el 6 de desembre

El portaveu d'ERC ha preferit no donar detalls sobre l'estratègia que els partits sobiranistes seguiran el 6 de desembre, en el festiu que commemora l'aniversari de la Constitució. Esquerra vol evitar que l'Estat conegui com actuaran els ajuntaments i les institucions catalanes després de la polèmica del 12 d'octubre. "Treballem en moltes propostes alhora, també en la d'obrir simbòlicament els ajuntaments", ha expressat.

stats