Política 02/09/2019

ERC celebra els avenços de la cimera de Ginebra però admet que encara no hi ha "acords explícits"

Vilalta evita respondre si investir Puigdemont a distància és una opció a tenir en compte

Quim Bertomeu
2 min
Marta Vilalta, durant la roda de premsa a la seu d'ERC

BarcelonaBalanç positiu però encara sense "acords explícits". Així es com va anar, segons ERC, la cimera de partits i entitats independentistes d’aquest cap de setmana a Ginebra. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha celebrat avui que la trobada servís per "generar confiança" entre els actors polítics i començar a deixar enrere un estiu de "retrets, descrèdits i atacs". La principal incògnita, però, segueix sense resposta: com reaccionarà l'independentisme a la sentència de l’1-O i si ho farà unit. El partit d’Oriol Junqueras proposa "reforçar les institucions", però no vol entrar en molts més detalls perquè considera que l’única sortida possible serà la que generi "més consens" i aconsegueixi "més denominadors comuns". Per tant, continua l’hermetisme sobre els resultats de la trobada a Suïssa, tot i que ERC considera que el clima va ser prou positiu i en preveu de noves: "Hem avançat, no prou per tancar acords, però hem avançat. En fem una valoració molt positiva".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del ball de propostes que debat l’independentisme sobre com respondre a la sentència del Tribunal Suprem, aquest cap de setmana n'hi va haver una que va destacar per sobre de la resta. JxCat va advertir a Torrent que calia plantejar-se la possibilitat d’investir a distància l’expresident Puigdemont. És una proposta que els republicans han rebutjat històricament –des que el president del Parlament va ajornar el ple d’investidura el 30 de gener del 2018– i per a la qual, ara mateix, tampoc semblen predisposats. Vilalta, però, ha evitat respondre si seria un opció a tenir en compte al·legant que no podia fer-ho "en pro del consens".

Així, l’únic que verbalitza ara mateix Esquerra és que reforçar les institucions passaria, entre altres qüestions, per aprovar els pressupostos que prepara la conselleria d’Economia de Pere Aragonès i insisteix que unes eleccions anticipades no són descartables. A partir d’aquí, diàleg, diàleg i diàleg entre tot l’independentisme.

Benvinguda al tsunami

La portaveu republicana també ha donat la benvinguda a la iniciativa Tsunami Democràtic, la campanya de mobilització basada en la "lluita no violenta" i la "desobediència civil" per reaccionar a la sentència –segons un manifest fet públic aquest dilluns al matí–. ERC considera positiva "que la societat civil organitzada" comenci a mobilitzar-se i, a través de les xarxes, diversos dirigents republicans ja hi han donat suport.

Investidura de Pedro Sánchez

El calendari polític dels pròxims mesos està ple de dates en vermell per als republicans i, pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez, ERC tampoc dona gaires més pistes. Acusen el president en funcions de només estar pendent de la "calculadora electoral" i justifiquen que, en aquestes circumstàncies, és impossible donar una resposta sobre si es plantegen l’abstenció que ja van donar al juliol.

stats