Política 05/11/2020

ERC obliga a deixar l'Ajuntament de Cabrera de Mar al regidor detingut en la Volhov

El partit nega irregularitats urbanístiques però dubta dels seus 38.000 euros en efectiu

Aleix Moldes
3 min
Agents de la Guàrdia Civil davant de l'Ajuntament de Cabrera de Mar

BarcelonaEnric Mir, regidor d'urbanisme d'ERC a Cabrera de Mar detingut la setmana passada en el marc de l'operació Volhov, ha dimitit de forma irrevocable aquest dijous, malgrat negar cap relació amb la trama urbanística que investiga el jutge. Ha anunciat la seva dimissió a través de Facebook i en paral·lel al comunicat que ha emès l'executiva republicana, que, per unanimitat, ha decidit expedientar-lo i demanar-li la renúncia a l'acta de regidor. El jutge investiga possible prevaricació urbanística en els terrenys de Villa Bugatti, connectats a diversos projectes de Xavier Vendrell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit també ha negat que es tracti d'un cas de corrupció urbanística a la ciutat però apunta els dubtes que han sorgit sobre les activitats d'Enric Mir en la seva vida privada. En l'escorcoll de la setmana passada, la Guàrdia Civil li va trobar 38.000 euros en metàl·lic al seu despatx. "Les investigacions vinculades als expedients informatius oberts per Esquerra Republicana constaten que aquest fet obeeix a un comportament de l’esfera privada del senyor Mir i no guarda cap relació amb la seva actuació com a regidor o militant. No obstant això, aquest comportament és del tot incompatible amb els valors republicans que defensem tant el partit com el grup municipal de Cabrera de Mar", apunta el partit.

En el post de Facebook, Mir també nega cap irregularitat i, de fet, atribueix els 38.000 euros a la venda d'una finca familiar que guardava per comprar-ne una altra. Tot i que insisteix que tampoc aquestes compravendes són irregulars, decideix deixar l'ajuntament: "Soc conscient que la meva actuació no és pròpia de l'exemplaritat pública que exigeixen el meu càrrec i la meva militància".

ERC subratlla en el comunicat que manté "90 anys d’història impol·luta", atribueix qualsevol irregularitat a la vida privada de Mir i insisteix que l'operació Volhov "no és res més que una nova ofensiva de l’Estat amb la clara intenció política de desgastar l’independentisme, fent un ús impropi de l’aparell judicial, amb una base indiciària deficient, per tal d’atacar els adversaris polítics". Aquesta mateixa setmana, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, fins i tot va avançar que ERC emprendrà accions legals per denunciar que l'operació policial és un "muntantge"

Els terrenys de Villa Bugatti

El nom d'Enric Mir surt vinculat al de Xavier Vendrell en la requalificació dels terrenys de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar. La investigació de la Guàrdia Civil, coordinada pel jutge Joaquín Aguirre, acumula una sèrie de converses que hauria dut a terme Vendrell de les quals es desprèn que l'exconseller va mirar d'influir amb "contactes polítics de màxim nivell com els consellers Damià Calvet o Josep Bargalló". L'objectiu, aconseguir la requalificació de la finca. Aquests contactes se sumen als que "va mantenint amb l'alcalde o el regidor d'Urbanisme, Enric Mir, que s'hauria compromès a agilitzar els plens per aprovar aquesta modificació". La connivència de Mir, segons la investigació, arriba a l'extrem d'ocultar dades a altres propietaris arribant a afirmar "que si presenten al·legacions es declaren fora de termini i a prendre pel cul".

La interlocutòria apunta que abans d'haver-se tramitat i aprovat per la Comissió d'Urbanisme la modificació del sòl ja s'estaven "executant obres i moviments de terra absolutament irregulars, ja que no disposen de llicència i se celebren esdeveniments incomplint reiteradament les normes urbanístiques i sanitàries". Vendrell tranquil·litzava l'alcalde dient-li: "Aquí vindrà en Torra a inaugurar. Que no vindran de la Generalitat a demanar-te explicacions". De la mateixa manera, es vantava que des del departament de Territori l'ajudarien a agilitzar les obres "per acabar-les d'una puta vegada". "Si cal, vindran tots aquí", afegia segons els informes policials.

Per la possible vinculació a Villa Bugatti també es van detenir la setmana passada l'alcalde, l'arquitecte municipal, a més d'Enric Mir. Segons l'informe de la Guàrdia Civil, es tractaria de "prevaricació en la construcció d'un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada" en aquests terrenys, que havien sigut requalificats. Fruit d'aquest fil també investiguen la possible concessió irregular del concert a l'escola –una fundació que presideix Vendrell– per part del departament d'Educació, i d'aquí les detencions del director general de Centres Públics de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, i de la directora general de Centres Concertats i Centres Privats, Pilar Contreras.

El ple de l'Ajuntament de Cabrera va aprovar el febrer d'aquest any una modificació del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) per permetre l'edificació d'un nou centre d'educació primària i secundària als terrenys de Villa Bugatti que volia impulsar la Fundació Pedagògica El Brot, que ja disposa d'una escola a Sant Joan Despí. El president d'aquesta fundació és precisament Vendrell. I també hi estaria implicada Marta Molina, exregidora de Sant Joan Despí i estreta col·laboradora de Vendrell durant molts anys.

stats