Política 18/10/2014

ERC mobilitza tot el partit per al nou 9-N

Més enllà de Junqueras, Rovira i els diputats, que ja s'han fet voluntaris, la formació insta tots els quadres i les bases a implicar-se a fons en la votació alternativa. Insisteix, però, en la urgència d'obtenir un mandat democràtic per la independència en unes eleccions al Parlament

Marc Colomer
3 min
Maragall, Terricabras, Junqueras i Rovira van ser aclamats per desenes de simpatitzants d’ERC pletòrics pel sorpasso i que van cridar “president” al líder republicà.

BarcelonaDesprés del desconcert inicial i de jornades d'alt voltatge i pressions creuades, ERC ha fet un pas endavant aquest dissabte en la seva implicació amb el nou 9-N ideat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i que va provocar el desencadenament de les hostilitats amb els fins ara socis parlamentaris de CiU. Si bé aquest dissabte es donava a conèixer que tots els diputats d'ERC s'han fet voluntaris per al nou 9-N, la formació que lidera Oriol Junqueras ha anat un pas més enllà i ha mobilitzat tota l'estructura del partit per implicar-se "com els que més" de cara a la consulta alternativa per fer que el nou 9-N "esdevingui un altre èxit de mobilització". Canvi de rumb encaminat a recompondre confiances trencades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans han distribuït aquest dissabte al matí una circular interna signada per Junqueras i per la secretària general del partit, Marta Rovira, dirigida a tots els militants, quadres, regidors i alcaldes, a la qual ha tingut accés l'ARA. A més d'instar a la màxima implicació amb el nou 9-N, no estalvia la crítica al Govern per un procés participatiu que consideren que ha perdut "el seu valor fonamental, que era generar un mandat democràtic que legitimés el procés d'independència".

Cosa, però, que defensen que no és incompatible amb garantir una mobilització de nou el 9-N que faci irreversible el procés d'independència: "Això no serà impediment, perquè ajudem amb tot el que estigui a les nostres mans per assegurar que el procés participatiu del 9 de novembre esdevingui un altre èxit de mobilització i, com sempre, hi hem de participar com els que més". Fonts d'ERC consultades per l'ARA han assegurat que entre els primers regidors a fer el pas simbòlic de fer-se voluntari pel nou 9-N ha estat el portaveu del partit a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella.

Objectiu: mandat democràtic i independència

Junqueras i Rovira assenyalen el Govern com el responsable de la ruptura del consens polític, per haver "aturat els preparatius de la consulta" i "introduït un escenari nou i no pactat" que no és vàlid per "generar un mandat democràtic que legitimés el procés d'independència". Però també deixen clar que els principals responsables d'impedir que el 9-N acordat inicialment no es pugui dur executar en els termes recollits pel decret de convocatòria signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, el 27 de setembre, no són altres que "el govern espanyol, el PP i el PSOE". "Han fet tot el possible per impedir que els catalans puguem donar un mandat democràtic als nostres representants" per "declarar un nou estat català", deploren.

Arribats a aquest punt, amb tot el partit mobilitzat de cara al nou 9-N, però, també alerten que "ara cal, sobretot, treballar per obtenir un mandat democràtic" per "passar de les mobilitzacions als fets". Un mandat "inequívoc" que, diuen, "només podrà venir d'unes noves eleccions al Parlament" encarades no a "iniciar l'enèsima negociació amb l'Estat, sinó per proclamar i construir la independència". "I les coses bones no cal fer-les esperar. Volem començar com és aviat millor", conclou la circular, que no entra en la fórmula per concórrer a unes eventuals plebiscitàries, un dels elements que més inquieta CDC.

stats