Política 07/03/2019

ERC presenta Junqueras de cap de llista també a les generals

Serà el número 1 al Congrés i al Parlament Europeu

Aleix Moldes / Júlia Manresa
3 min
Oriol Junqueras durant la seva intervenció en l'interrogatori al Suprem en el judici al Procés

Barcelona / Brussel·lesOriol Junqueras serà el cap de llista d'ERC a les eleccions generals. Ho ha anunciat aquest dijous el partit en roda de premsa un cop tancat el termini per presentar candidats a les primàries. El president republicà encapçalarà la candidatura al Congrés i també a les europees, en què aquest mateix dijous ha estat escollit candidat de l'Aliança Lliure Europea a la presidència de la Comissió Europea."Mentre duri el context de repressió el presentarem a totes les eleccions", ha anunciat la portaveu del partit, Marta Vilalta. Tot i que encara no s'ha definit el seu lloc, Gabriel Rufián actuarà 'de facto, com el seu número 2 a les generals i serà la cara visible dels republicans en els mítings i els debats. Un paper que el 21-D ja li va tocar fer a la secretària general, Marta Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit ha decidit fiar la seva sort electoral a Junqueras, tot i que inicialment només preveien que fos el cap de llista a Europa, on pretenien portar el debat sobre la repressió de l'Estat al moviment independentista. La direcció d'Esquerra manté el compromís de fer una llista cremallera amb un home i una dona en els primers llocs.

L'avançament electoral a Espanya ha fet canviar de plans ERC, que ha trobat una oportunitat per fer entrar a la cambra baixa espanyola les reivindicacions d'un dels presos polítics i el principal acusat en el judici contra l'1-O. "És la millor manera de denunciar la situació de retrocés de la democràcia i de repressió a la que ens ha portat l'estat espanyol", ha insistit Vilalta.

Junqueras és actualment diputat al Parlament de Catalunya, tot i que està suspès per ordre del Tribunal Suprem. No hi ha precedents que un diputat suspès hagi pres possessió de l'acta de diputat, però els republicans asseguren que no se li poden privar els drets electorals -ni al Congrés ni al Parlament Europeu-. En tot cas, si Junqueras pogués -i decidís- assumir algun d'aquests escons, hauria de renunciar a la resta. La llei electoral impedeix que una mateixa persona sigui diputat en més d'una cambra legislativa.

No hi haurà sentència abans del 28 d'abril i, per tant, cap impediment legal perquè Junqueras pugui ser candidat. Un cop el jutge Manuel Marchena hagi sentenciat, ERC assumeix que la pena mínima serà una inhabilitació per desobediència i, per tant, la seva presència a les institucions es preveu que sigui curta.

Visibilitzar la repressió a Europa

I, avalat per les 45 delegacions de les quals està formada l'Aliança Lliure Europea, Junqueras també serà el candidat a la Comissió Europea d'aquesta formació que reivindica el dret a l'autodeterminació dels pobles. Tal com va avançar l'ARA, aquest dijous s'ha anunciat de manera oficial en un acte a Brussel·les, on Junqueras s'ha fet present a través d'una carta escrita des de Soto del Real, "poques setmanes després que hagi començat un judici injust i vergonyós, que ataca frontalment els pilars fonamentals de la democràcia".

Junqueras defensa que aquesta candidatura a nivell europeu, un gest simbòlic per part d'un partit que no té opcions reals d'arribar a l'executiu, "és la millor manera de denunciar i oposar-se a la que repressió que Espanya imposa als catalans". La seva candidatura l'ha presentada Adam Price, líder del partit gal·lès, Plaid Cymru, que ha defensat que "Oriol som tots", perquè la seva candidatura visualitza una Europa que té presos polítics.

"L'Europa de tots els pobles" és el nom de la candidatura qu encapçalarà Junqueras. Segons ha explicat l'eurodiputat d'ERC i president d'ALE, Jordi Solé, el compromís del partit és "fer tot el possible" perquè Junqueras pugui exercir els seus drets polítics com a 'spitzenkandidaten' (la paraula alemanya que designa el candidat a presidir la Comissió Europea). Però a l'hora de concretar com, els seus portaveus no ho tenen del tot clar. S'obren possibilitats com ara la d'estudiar per la via jurídica quins recursos es poden presentar per reclamar la sortida de la presó preventiva, deixar les cadires buides si el candidat de l'ALE és convidat a algun dels debats o designar algun portaveu. Però com que no hi ha precedents, l'escenari és incert.

Qui més es presenta en aquesta llista? Diana Riba (ERC), Jordi Solé (ERC), Ana Miranda (BNG), Jordi Sebastià (Compromís), Josi Juristi (EH-Bildu), Fraçois Alfonsi i Lydie Massard (Regions et Peuples Solidaires), Marc Demesmaeker, Assita Kanko, Geert Burgeois, Caroline Verdoodt, Johan Van Overtfeldt (N-VA), Florian Weber (Bayernpartei) i Miroslav Mitrofanovs (Lavian Russian Union), Less Károly (Magyar Szovetseg). En tot cas, les circumscripcions electorals les defineix cada estat membre. A Espanya, ERC es presenta en coalició amb el BNG i EH-Bildu, amb els que aspira a millorar els resultats del 2014. Aleshores, els republicans en solitari van obtenir 2 eurodiputats i els nacionalistes bascos i gallecs en van sumar 1 en una candidatura conjunta.

stats