Política 01/10/2011

ERC s'encomana a Junqueras i dóna llum verda al nou rumb, amb prioritat de l'eix nacional

L'historiador és proclamat oficialment nou president del partit i anuncia que la nova Esquerra serà ambiciosa i que "no es deixarà intimidar per un mal resultat electoral"

Narcís Presas
3 min
Oriol Junqueras, en la seva intervenció davant del congrés d'ERC que l'ha proclamat president del partit / DAVID BORRAT

GironaOriol Junqueras ja és oficialment el president d'ERC. El 26è Congrés Nacional de la formació republicana que s'ha celebrat aquest dissabte a Girona ha entronitzat l'historiador com a nou líder d'Esquerra i Marta Rovira com a nova secretària general. En el seu discurs davant la militància, Junqueras ha estès la mà a la ciutadania i s'ha compromès a treballar per sumar suports al projecte independentista i afavorir que Esquerra esdevingui un partit hegemònic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som nosaltres els que hem d'anar a buscar la nostra gent. Volem guanyar, tenim l'obligació de guanyar. No volem veure mai més la derrota als ulls de la nostra gent", ha sentenciat el nou líder republicà. Junqueras ha assegurat que la nova Esquerra serà ambiciosa i que no es deixarà "intimidar per un mal resultat" electoral.

Junqueras ha defensat els valors republicans i la vigència de totes les sigles del partit. "ERC ha de posar en valor totes les sigles. Davant els conflictes per la contraposició de l'E i la C, cal fer emergir amb molta força la R de 'republicana' que condensa el nostra ADN més antic i té més potencial per innovar en política".

El nou president republicà també s'ha referit a les pròximes eleccions del 20-N. Ha assegurat que treballaran tots junts perquè Alfred Bosch aconsegueixi un bon resultat "perquè volem tenir tots els altaveus i totes les plataformes per escoltar i parlar amb la nostra gent". Junqueras ha avisat, però, que en cas de no obtenir un bon resultat l'endemà "sabem perfectament el que farem: treballar més junts i apel·larem a més gent perquè ens vingui a ajudar".

Junqueras ha acabat la seva intervenció, un discurs ple de cites i referències històriques, assegurant que durant el seu mandat "sé que m'equivocaré, però junts ens equivocarem molt menys i els errors només els podrem superar si som molts".

"Fals viratge a la dreta"

Per la seva part, la nova secretària general, Marta Rovira, ha sortit al pas de les opinions que apunten a un gir ideològic cap a la dreta de la nova direcció. "El viratge a la dreta és un fals debat", ha sentenciat la dirigent. Rovira ha expressat la seva intenció d'obrir una nova etapa en què ERC "torni a il·lusionar i ser fiable i creïble davant l'electorat actual i potencial".

Rovira ha reclamat la dissolució dels sectors i les famílies que tradicionalment han marcat les divisions internes de la formació republicana i que posi en valor la meritocràcia i la voluntat integradora. La secretària general d'ERC ha anunciat que la militància ha apostat per iniciar el procés de recuperació de les sigles històriques d'ERC i recuperar una imatge corporativa que "representi aquests valors i la base ideològica que ens defineix".

L'eix nacional, aposta clara

Al llarg de les diverses intervencions dels nous dirigents en el congrés, ja quedat clar que ERC vol superar l'etapa del tripartit, que els ha portat a un daltabaix electoral i una greu crisi interna que ha durat els últims anys, i centrar-se en l'eix nacional. “Entre l'esquerra i la dreta, escollim l'esquerra; i entre l'esquerra i el país, treballarem pel país”, ha dit Isaac Albert, coordinador de la ponència política.

El mateix Joan Puigcercós, president sortint i un dels artífex del tripartit, ha reconegut que després de l’experiència dels governs amb el PSC i ICV el partit ha après la lliçó que “l’ambició nacional va per davant de criteris com la governabilitat”.

stats