Política 09/09/2019

ERC lamenta l'absència dels comuns a la manifestació de la Diada i demana que s'ho repensin

Insisteix en un "referèndum pactat i reconegut" com a pas previ per culminar el Procés

Quim Bertomeu
2 min
ERC lamenta l'absència dels comuns a la manifestació de la Diada i demana que s'ho repensin

Barcelona"És una llàstima que no hi participin perquè hi ha molts punts d'acord". ERC ha lamentat aquest dilluns que els comuns hagin decidit no participar en la manifestació de l'ANC per la Diada. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha confiat que s'ho repensin i ha conclòs que, si finalment no és així, hi haurà altres "espais" on sí que podran coincidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns no seran a la manifestació de la tarda, però sí que tenen previst participar, per exemple, en els actes que organitza Òmnium Cultural el mateix dia. Vilalta ha considerat que el partit que lidera Ada Colau és un company de viatge en la lluita contra la repressió i s'ha mostrat convençuda que sí que es trobaran en "consensos" futurs.

A dos dies de la Diada, ERC ha insistit que ha de ser "la millor avantsala" de la resposta del conjunt del sobiranisme a la futura sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l'1-O. Vilalta ha reclamat que sigui un Onze de Setembre per "escenificar la força i el potencial de l'independentisme", ja que, segons ella, això ajudarà a construir el consens estratègic del sobiranisme en les pròximes setmanes.

Sobre el "moment referendari"

En ple ball de propostes de l'independentisme sobre com actuar en els pròxims mesos, ERC ha tornat a defensar el "referèndum pactat i reconegut" com a pas previ imprescindible per culminar el Procés. Aquest matí, la secretària general del partit, Marta Rovira, ja ha parlat de la necessitat de buscar un nou "moment referendari" perquè considera que l'1-O no va tenir prou "legitimitat". Després, en roda de premsa, Vilalta ha explicat que "un nou pas per les urnes serà imprescindible per culminar la República". "El millor dels instruments és un referèndum", ha reblat.

Estratègia de Torra

Vilalta també ha volgut mostrar tot el suport del seu partit a l'estratègia del president de la Generalitat, Quim Torra, de cara al judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els republicans avalen que hagi recusat el president del tribunal, Jesús María Barrientos, i que s'estigui plantejant no anar al judici perquè coincideix amb el debat de política general al Parlament. "Total respecte i suport al president Torra davant l'ofensiva judicial que està patint. Només podem fer que tancar files", ha resumit.

stats