ENQUESTA DEL CIS
Política 01/12/2011

El 57% dels espanyols veu lluny la fi d'ETA i només un 20% legalitzaria l'esquerra abertzale

La majoria dels enquestats pel CIS creuen que el comunicat de la banda armada es deu a la pressió policial i judicial i rebutja mesures "generoses" amb els presos

Ara
2 min
Un dels etarres que va llegir el comunicat de cessament de l'activitat armada.

BarcelonaL'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicada aquest matí, evidencia que la majoria d'espanyols creu que ETA encara té recorregut. Un 57,4% veu poc o gens probable que l'organització armada desaparegui definitivament i, de fet, també una majoria està en contra de facilitar-ho: un 84,1% rebutja indultar presos etarres, un 42,4% no els acostaria al País Basc, un 48,4% creu que "en cap cas" caldria aplicar mesures "generoses", un 90,8% està en contra d'una amnistia general i un 65,8% està "poc" o "gens" conforme amb uns beneficis penitenciaris que tan sols aproven un terç dels enquestats de forma condicionada a "demanar perdó públicament" o "entregar les armes". A més, tan sols un de cada cinc espanyols legalitzaria en la nova situació l'esquerra abertzale, i un 28,3% acceptaria un referèndum d'autodeterminació d'Euskadi, dues mesures que rebutgen la meitat dels enquestats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, una causa d'aquestes xifres pot ser que es veu com a més útil la pressió que la negociació. De fet, un 70% dels espanyols creu que l'actuació policial ha pesat "molt" o "bastant" en l'últim comunicat d'ETA i un 60% destaca també l'actuació judicial. Tan sols un 37% dels enquestats destaquen la "pressió" de l'esquerra abertzale. Tot i que un terç dels espanyols creu que el PSOE és qui ha fet més feina per acabar amb ETA –només un 12,5% cita el PP–, gairebé la meitat opina que les decisions a partir d'ara les han d'adoptar per consens tots els partits parlamentaris, i només un 16,6% creu que les poden pactar entre PP i PSOE.

En tot cas, ETA ja no és un problema principal. En l'enquesta, realitzada entre el 2 i el 9 de novembre, se situava com la desena preocupació ciutadana en un llista encapçalada per l'atur i els problemes econòmics. Un 32,5% dels espanyols va sentir "alegria" quan l'organització armada va anunciar la fi de l'activitat i un 25% va sentir "esperança".

stats