Política 23/04/2018

ETA anunciarà la seva dissolució el 4 de maig a la localitat del País Basc francès de Kanbo

L'acte comptarà amb representants institucionals polítics, socials i personalitats internacionals

Europa Press
2 min
El suport polític i social a ETA s’ha anat esllanguint al llarg dels anys. HB li havia donat cobertura política als vuitanta i als noranta.

BarcelonaL'acte d'escenificació de la dissolució d'ETA es farà el pròxim 4 de maig a la localitat del País Basc francès de Kanbo, prop de Baiona, situada al departament dels Pirineus Atlàntics, a la regió d'Aquitània. Els detalls de la trobada els oferiran en roda de premsa en un hotel de Baiona aquesta tarda el portaveu del Fòrum Social, Agus Hernán, la representant de Bake Bidea Anaiz Funosas i el membre del Grup Internacional de Contacte (GIC) Raymond Kendall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte de dissolució de l'organització armada comptarà amb la presència de representants institucionals polítics, socials i personalitats internacionals. La cimera tindrà un format similar a la denominada Conferència Internacional de Pau que es va celebrar al Palau d'Aiete de Sant Sebastià el 17 d'octubre del 2011, prèvia a l'anunci d'ETA sobre el cessament de la seva activitat armada.

Els participants en la trobada consensuaran un breu comunicat, que es llegirà en el transcurs de l'esdeveniment. Tot aquest acte serà previ a la desaparició definitiva d'ETA, que l'organització farà efectiva a través d'una nova i última declaració. La cimera de Kanbo serà el lloc triat perquè ETA procedeixi al seu final, com en el seu dia ho va ser Aiete, quan el 20 d'octubre del 2011 l'organització va declarar el cessament dels atemptats. El 10 de gener d'aquest any havia fet un comunicat en què anunciava la seva decisió de declarar un alto el foc "permanent, general i verificable".

Després de tots aquests anuncis, el 8 d'abril de l'any passat, ETA va escenificar el seu desarmament en un acte a Baiona, en el qual va assegurar que havia entregat en vuit dipòsits enterrats a França 120 armes i tres tones d'explosius. La dissolució d'ETA es produirà pràcticament un mes abans que es compleixi el 50è aniversari del primer assassinat d'ETA, el de l'agent de la Guàrdia Civil José Antonio Pardines Arcay, que va assassinar el 7 de juny de 1968. En total, l'organització armada ha deixat un balanç de 826 víctimes mortals i més d'un centenar de segrestats.

stats