Política 17/12/2015

Errejón: "Estic convençut que el 'no' guanyaria el referèndum, però l'encaix de Catalunya seria diferent"

El número dos de Podem diu a l'ARA que són "molt escèptics" amb el PSOE però no descarta cap pacte postelectoral si els socialistes accepten unes condicions "dures i exigents" en matèria econòmica, social i de regeneració democràtica. "Amb C's ens podríem entendre per modificar el sistema electoral", puntualitza Errejón 

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaÍñigo Errejón, número dos de Podem, aposta per un referèndum a Catalunya com l’única solució per teixir un nou encaix. I ho defensa en un català gairebé perfecte, després d’haver viscut dos anys a Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el millor dels resultats, Podem seria segona força. Quina importància pot tenir això?

Primer de tot, sortim a guanyar. Si finalment quedem segona força i, per tant, primera de l’oposició després del PP, ja seria un principi de victòria simbòlica i moral sobre el bipartidisme i sobre els partits vells i intentaríem formar govern.

¿És possible un govern Podem-PSOE?

Som molt escèptics amb el PSOE. Hem vist que quan governen estan al servei dels privilegiats. L’única manera d’assegurar que això no passarà és que sigui el PSOE el que hagi d’escollir entre el canvi o la conservació de l’existent. Per a l’acord posaríem condicions econòmiques, socials i de regeneració democràtica. Només si es compleixen començarem a parlar.

Per tant, no es pot comprometre a dir que no investiran Sánchez.

Qui ens vingui a picar a la porta per formar govern ha de saber que, per a Podem, en aquesta legislatura que serà de canvi constitucional, s’han acabat els xecs en blanc i el repartiment de cadires. Tenim línies vermelles: la transformació del sistema electoral, la desgovernamentalizació de la televisió pública a Espanya, la reforma de la justícia per fer-la més independent de l’executiu, el blindatge dels drets socials i un acord territorial. Si algú hi està disposat, podem parlar de pacte.

Amb el programa de Podem tothom sap que no faran cap acord amb el PP ni C’s.

Doncs potser C’s, amb qui ens separen moltes coses en termes de la concepció plurinacional, dels drets socials o de la política econòmica, ens hi podem entendre en termes de modificació del sistema electoral.

Si el PSOE accepta totes les seves condicions però no el referèndum, què contesten?

Que així no hi ha solució a la qüestió de Catalunya i que, per tant, és molt difícil entendre’s.

I no hi hauria pacte?

No pot haver-hi acord. Hi ha molta gent del PSOE i del PSC que sap que tenim raó, que hi ha moltes veus progressistes i democràtiques a Espanya que saben que a Catalunya s’ha de votar amb garanties. Seria bo que hi hagués un govern d’Espanya valent que agafés el toro per les banyes i que quan es voti a Catalunya pugui anar-hi amb una proposta d’encaix.

El referèndum seria vinculant?

Seria un referèndum vinculant amb una pregunta clara.

I defensarien el no a la independència.

Defensaríem que Catalunya amb un encaix diferent, com a nació a Espanya, es quedés per transformar el sistema polític i econòmic, però acceptaríem el que sortís a les urnes. Crec que amb una proposta com aquesta guanya que Catalunya es quedi amb Espanya, amb un encaix diferent. Ara bé, això ho decidiren exclusivament els catalans.

I amb qui ho pacta això?

Estem fent pedagogia a tot l’Estat. La situació política a Catalunya només es resol amb la seducció mútua. I això implica que un dels dos pot dir que no. Si no fos així no podria ser un enamorament ni un acord lliure. Sense acceptar-ho no hi ha solució.

Amb quines majories ho volen fer?

Doncs el ritme serà més ràpid segons més fort sigui el canvi polític a Espanya. Per això ens hem convertit en la garantia del referèndum.

Per què els van bé ara les expectatives a Catalunya i el 27-S no?

El 27-S l’escenari va ser extraordinàriament polaritzat. Per al bloc del sí, en campanya érem unionistes, però quan es van tancar les urnes vam començar a ser companys per reconèixer el dret a decidir. Per als del no, érem independentistes però l’endemà ens comptaven com a no.

De qui eren aquests vots?

Els vots eren pel dret a decidir. El 27-S va ser un plebiscit fallit i ara hi ha una situació d’estancament. Això revaloritza el nostre posicionament el 20-D.

¿És un escàndol que Artur Mas estigui processat pel 9-N? ¿En cas de governar retirarien la querella?

Sens dubte. Políticament estem molt lluny de Mas però si en alguna cosa no estem tan allunyats és en el fet d’haver posat les urnes, i és un escàndol que estigui processat per això.

¿Entendria que la CUP acabés investint Artur Mas?

La discussió és complicada. Respecto el que decideixin, però Podem no investiria mai Mas ni ningú de CDC.

Quin futur d’organització veu per a Podem a Catalunya?

L’aliança d’En Comú Podem no és només electoral, sinó política, i donarà fruits. Si guanyem a Catalunya, clarament aquí hi haurà un mandat.

Acaba de fer 32 anys, només en fa 14 que va poder votar per primer cop. Per qui va apostar el 2004?

Vaig votar Zapatero. Creia que era urgent desallotjar el PP.

Ha anat mai al Bernabéu?

Sí, sóc del Madrid, tot i que no és popular ser-ho a Podem. Millor si ets de l’Atlètic o del Rayo.

stats