VIATGE AL NOVEMBRE DE 1975 (20)
Política 19/11/2015

“Españoles”, avui sí, “Franco ha muerto”

Finalment Franco no ha pogut veure com sortia el sol. S’ha mort a les 4.40 h, quan encara era fosc a Madrid

i
Albert Om
2 min

20 DE NOVEMBRE DE 1975. És dels matins que val la pena pagar 8 pessetes per comprar La Vanguardia. En portada, tema únic i a tota pàgina, titula: “Hagamos que el sol salga para todos”, el lema del Día de la Banderita que avui celebra la Creu Roja a Barcelona. I certament li ha anat de poc, però no, finalment Franco no ha pogut veure com sortia el sol. S’ha mort a les 4.40 h, quan encara era fosc a Madrid i les primeres edicions dels diaris no eren a temps de recollir la notícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el gendre de Franco, el marquès de Villaverde, qui ho comunica personalment a la vídua, al Palau del Pardo. Llegim a El Noticiero Universal que “Doña Carmen se encontraba en sus habitaciones” (no precisa quantes) “y recibió la noticia con gran dolor, pero al mismo tiempo con resignación y entereza”. Els ciutadans ho sabran a les 6.12 h del matí, quan totes les emissores de ràdio interrompen la seva programació per transmetre el missatge de León Herrera, ministre d’Informació i Turisme. Després, l’himne espanyol i música clàssica de manera ininterrompuda. Televisió Espanyola també canvia la seva graella. Com a primera decisió, suprimeix la pel·lícula que havia programat per a aquesta nit: Satán nunca duerme.

L’encarregat de preparar el cos de Franco per a la capella ardent, que s’obre demà al Palacio de Oriente, és el forense Don Bonifacio Piga. És dijous, dissabte el príncep Joan Carles jurarà el càrrec de rei davant les Corts i diumenge Franco serà enterrat al Valle de los Caídos, molt a prop de les restes de José Antonio. Avui fa 39 anys que van matar el fundador de la Falange, a la presó d’Alacant, i avui ha mort Franco. En sinistra coherència amb el que ha estat la seva dictadura, la malaltia li va començar un 12 d’octubre, el Día de la Raza, i ha arribat a la seva fi un 20 de novembre, el Día de los Caídos.

Es decreta un mes de dol nacional. No hi haurà classes fins d’aquí una setmana. No hi ha cines, teatres ni cap espectacle fins diumenge a les tres de la tarda. Se suspèn el Día de la Banderita de la Creu Roja. Si corre el xampany, que es veu que sí, és en privat i els diaris no ho expliquen. La gent encara no sap què passarà i, potser per això, intenta trobar missatges ocults per tot arreu. Com en aquest anunci de Banca Catalana, que publica La Vanguardia: “Cuando no sepas qué hacer, no hagas nada”.

Qui està enfadat és el corresponsal de France Inter, que porta un mes fent guàrdia a La Paz i avui, que té notícia, la seva emissora ha començat una vaga de 24 hores. I qui ha tingut una sorpresa és el president del govern, Carlos Arias Navarro. Fins avui no ha sabut que Franco havia redactat el seu propi testament polític i que ell és l’encarregat de llegir-lo. Això l’obligarà a rectificar el discurs que ja tenia preparat. Arias, però, no vol canviar l’inici. Són les 10 del matí del 20 de novembre de 1975: “Españoles, Franco ha muerto”.

stats