Política 26/01/2016

Rajoy i Rivera estudiaran fórmules per governar

Els dos líders de la dreta inicien contactes mentre el PP espera que els ‘barons’ socialistes frenin Sánchez

Mariona Ferrer I Fornells / Gerard Pruna
3 min
El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha comparegut en roda de premsa després que Rajoy presidís el comitè de direcció del partit / EFE

MadridEl PP no mourà peça amb el PSOE fins al cap de setmana. El seu discurs oficial és molt clar: wait and see. Esperar que els mateixos socialistes tombin els plans del seu líder, Pedro Sánchez, al comitè federal que està previst que se celebri dissabte, i l’obliguin a a abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy. Mentrestant, però, els populars ja festegen Ciutadans (C’s), que consideren que està tenint una posició “constructiva”, “responsable” i, fins i tot, “impecable”. Segons fonts de C’s, Rajoy i Albert Rivera van mantenir ahir una breu conversa per telèfon i es van emplaçar a asseure’s a parlar per “explorar fórmules” de govern a l’Estat després de la segona ronda de contactes amb el rei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest diàleg començarà un com acabi la roda de contactes amb el rei. Rivera ha traslladat a Rajoy la "necessitat de seure's a parlar per veure els punts de trobada i de desacord entre els dos partits". Amb tot, el líder de C's ha defensat que aquesta legislatura es duguin a terme "profundes reformes a Espanya", segons ha informat el partit taronja. Rivera té previst parlar amb Sánchez en breu i li traslladarà el mateix.

Alhora, Génova ja llança tota l’artilleria possible contra Podem, mentre sondegen els barons socialistes, així com la vella guàrdia del partit, per cuinar el final polític de Sánchez. “Sembla que el descontentament entre les files socialistes és notable”, va assegurar ahir el vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, en roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció del PP, presidit pel mateix Mariano Rajoy. “Espero que hi hagi un acord de les persones que sotto voce o en articles diuen que no estan d’acord amb l’estratègia de Sánchez”, va afegir. Per als populars, les veus que s’estan sentint aquests dies de socialistes que rebutgen un acord amb Podem són només la punta de l’iceberg, per això defensen que la formació faci ús de la “democràcia interna de la qual presumeix”.

El president en funcions del govern espanyol no té la intenció de fer el pas i trucar a Sánchez aquesta setmana abans que els dos líders es tornin a reunir amb Felip VI. De fet, el PP defensa que ha de ser el líder socialista qui truqui a Rajoy. Els dos caps de files només han parlat una vegada des del 20-D, tot i que fonts populars admeten que els contactes són constants amb gent del seu entorn.

Tal com explica aquest dilluns l'ARA, la vella guàrdia del PSOE està apostant per un govern del PP en minoria. Reclamen a Sánchez una abstenció en la investidura a canvi d'una reforma de la Constitució. Si no és així, aposten directament per un escenari d'eleccions, però mai per un pacte d'esquerres amb el Podem, IU i l'abstenció dels partits independentistes. El PSC, en canvi, tanca files amb Pedro Sánchez i recorda que a finals d'any el comitè federal es va comprometre a fer fora el PP. Ferraz ha assegurat aquest dilluns que el seu objectiu és governar en solitari amb només 90 dels 350 escons que té el Congrés.

Un pacte “suïcida”

La inacció de Rajoy contrasta amb la dura campanya del seu partit en contra d’un pacte d’esquerres. Una bona prova d’això va ser el missatge que ahir va formular Pablo Casado, que, mentre posava en valor la trajectòria “històrica” del PSOE, va acusar Sánchez d’estar disposat a sotmetre’s a una investidura “suïcida”. La campanya també inclou una àmplia ofensiva internacional per alertar dels perills per a l’economia espanyola d’un acord entre el PSOE i Podem, apel·lant també als mercats internacionals i als organismes comunitaris. La passivitat de Rajoy, però, neguiteja Génova, que tremola dvant la possibilitat d’un acord in extremis amb Podem que aparti ja el líder del PP d’un possible debat d’investidura. “Sánchez ha de decidir informar-nos si pujarà a l’avió de Maduro amb els proetarres, els de la CUP i els de Podem, o si el que vol és tornar a la centralitat de la socialdemocràcia, amb una trajectòria històrica a Espanya positiva, i vol començar a dialogar”, va dir Casado.

També des de Catalunya el líder dels populars al Parlament, Xavier García Albiol, va posar el dit a la llaga en les diferències internes del PSOE. Ho va fer presentant un govern de socialistes i Podem com el millor aliat possible de l’independentisme, i atiant la teoria que el Govern ha “aixecat el peu de l’accelerador” en el procés sobiranista per no dificultar l’entesa entre els dos partits a Espanya. Conscient que el suport directe o indirecte dels independentistes és un dels aspectes que més couen dins del PSOE, Albiol va fer una crida als dirigents socialistes a analitzar per què “els separatistes prefereixen un govern del PSOE amb Podem” en comptes d’un executiu liderat pel PP.

stats