Política 25/01/2016

El PSOE pretén governar en solitari amb 90 escons

Luena intenta aquietar els ànims i afirma que no faran Sánchez president "a qualsevol preu"

Ferran Casas
2 min
César Luena és el secretari d'organització del PSOE / EFE

MadridEl PSOE vol ser al govern "però no a qualsevol preu". Pedro Sánchez ha parlat amb diversos líders, entre ells el d'ERC, Oriol Junqueras, però el PSOE afirma que no buscarà mai "el suport dels independentistes" perquè l'objectiu no és pas governar tant sí com no, segons que ha indicat el secretari d'organització del partit, César Luena, després de la reunió de la permanent de l'executiva. "El PSOE no deixarà passar l'ocasió, però no serem presidents a qualsevol preu", ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la millor fórmula de govern, ha afirmat que "per trajectòria i tradició preferim un govern en solitari", malgrat que el PSOE té només 90 dels 350 escons. "Per a mi és el correcte, i el que s’ha fet en el passat és la preferència, i ja està", ha indicat en un intent d'evitar que sigui Podem qui porti la iniciativa després de fer propostes concretes sobre el repartiment de carteres. De fet, no ha descartat per exemple crear un ministeri de Plurinacionalitat, "tot i que parlar ara d'això és teatre".

Segons ells, ara toquen "les polítiques i després, el govern", perquè el PSOE està "amb el canvi i la recuperació, no amb els càrrecs i les poltrones". Luena sí que ha insistit que Mariano Rajoy s'hauria de retirar si no és capaç de presentar-se a la investidura. "El tacticisme del cap de setmana no és bo per a Espanya", ha dit.

Luena ha confirmat que es manté en peu la convocatòria el dissabte del comitè federal, que, de nou, abordarà la política d'aliances després que el darrer digués sí a un pacte amb Podem sempre que no es posés en risc la unitat d'Espanya. El congrés del PSOE, amb una data que pot variar en funció dels esdeveniments, serà a la primavera. De moment, Sánchez s'està reunint amb els 'barons' –ho ha fet amb el de Múrcia– per intentar assegurar-se una reunió plàcida.

stats