Política 22/11/2017

Van den Eynde: "El Suprem ens ha dit que no hi ha terreny intermedi entre la reforma de la Constitució i la rebel·lió violenta"

L'advocat dels consellers empresonats d'ERC dona per fet que els inhabilitaran abans que tinguin una sentència ferma

A.s.
2 min
La presidenta de la Diputació Permanent del Parlament, Carme Forcadell, se saluda amb el seu advocat a les portes del Suprem

Barcelona"El Tribunal Suprem ens ha dit implícitament que no hi ha terreny intermedi entre la reforma de la Constitució i la rebel·lió violenta per reclamar la independència per la via pacífica". Així s'ha expressat Andreu van den Eynde, l'advocat dels quatre consellers d'ERC en presó provisional -Junqueras, Mundó, Bassa i Romeva- i de les dues conselleres republicanes de la mesa del Parlament -Forcadell i Simó-, en una entrevista a RAC1. Van den Eynde considera que aquestes són les conseqüències polítiques de les decisions judicials dels últimes dies. "Això condicionarà la política del futur, ja que han censurat un espai polític que abans existia", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Van den Eynde, que s'ha preocupat perquè els seus representats poguessin presentar-se a les llistes electorals pel 21-D, recorda, però, que hi ha un article al Codi Penal que es va fer per a una persona concreta, un diputat de Batasuna -Juan Carlos Yoldi-, per inhabilitar algú abans que hi hagi una sentència ferma en casos de terrorisme i rebel·lió. "Donem per fet que ens l’aplicaran. Només espero que això no alteri l’aritmètica del Parlament; si ho fes seria molt greu".

Les filtracions de les declaracions a la premsa

L'advocat dels consellers lamenta les filtracions de les declaracions, però ja no es posa les mans al cap perquè això passa sempre. "Jo també tinc els àudios, en els donen en CD. No els he filtrat però ho podria haver fet perquè jo també els tinc". De fet, ha afegit que moltes vegades són els periodistes els que li envien informació dels jutjats que ell encara no ha rebut pel canal oficial.

"Ahir vaig mirar al diccionari què volia dir 'acatar', que implica submissió, però m’importa poc la paraula tot i que jo no la faria servir", ha admès Van den Eynde. "Els consellers van acceptar el cessament perquè ja no van anar a treballar després del 155".

L'advocat admet que l'últim recurs que han presentat serà difícil que prosperi: "Ara estem qüestionant si la decisió de presó provisional del dia 2 va ser correcta, però ho demanem a una sala de l’Audiència Nacional que sabem que és hostil". Per això confia que el Suprem acumuli totes les causes sobre el Procés, com sembla que serà finalment després de conèixer l'informe de la jutge Carmen Lamela, de l'Audiència Nacional.

Amb aquesta informació de l'informe de la jutge Lamela, Van den Eynde calcula que "divendres o dilluns el Suprem decidirà si consolida l’acumulació de les causes. A partir de llavors tots els advocats demanarem la llibertat, i la primera setmana de desembre el jutge Llarena decidirà si posa els consellers i els Jordis en llibertat".

"S'estan curant alguns dels vicis de la causa, però la causa està viciada des del principi", ha conclòs.

stats