POLÍTICA
Política 24/01/2014

El president de Galícia diu a Barcelona que Mas "ha perdut el nord" amb el sobiranisme

Feijóo apel·la a la "Catalunya intel·ligent i prudent" i defensa que "tant soroll no ha nascut del poble català", sinó de governants "superats per les dificultats"

M.colomer
2 min

BarcelonaEl president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha apel·lat aquest divendres des de Barcelona al que ha anomenat la "Catalunya intel·ligent i prudent" per posar fre al sobiranisme a Catalunya. En una conferència col·loqui durant la convenció 'Junts Sumem' que celebra el PP a Barcelona, Feijóo ha assenyalat exclusivament a la "classe dirigent nacionalista", que ha personificat en el president de la Generalitat, Artur Mas, "superat per les dificultats", com a responsable del procés sobiranista, que ha negat que neixi de la societat: "A què respon aquest rebombori generat? Tal soroll no ha nascut del poble català. Surt dels governants que s'han rendit a les dificultats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Feijóo ha estat especialment corrosiu amb el president Mas, a qui ha acusat d'haver "dimitit de les seves responsabilitats" perquè, segons ell, no ha estat capaç de garantir la sostenibilitat de l'autogovern. "Que gestioni, governi, prengui decisions, torni de nou a l'autogovern, que no només s'aconsegueix amb tensions i discursos, sinó amb decisions. Una Comunitat Autònoma té més autogovern si té diners suficients per finançar els serveis públics que gestiona. Quan necessita un préstec de l'Estat cada mes, perd l'autogovern. Mas ha perdut l'autogovern i el nord", ha etzibat. Per Feijóo, Mas "es va cansar, va dimitir de les seves responsabilitats i va pensar que de la mateixa manera que els socialistes van negar crisi, ell vol independitzar-se de la realitat”. I ha considerat que "del sentiment independentista, encara que no sigui mentida, està sustentat per una mentida”.

I no només això, sinó que ha considerat que a Catalunya hi ha "cert peronisme", una entesa entre la dreta i l'esquerra sobiranista per afermar una nova majoria de govern per a 10 o 15 anys més amb un únic interès electoral. La seva recepta per aturar l'embat sobiranista? La de Rajoy: Deixar que es desinfli sol, sense "llançar benzina al foc". "Quan això passi, valorarem que el president del govern hagi estat preocupat, però tranquil".

La Galícia autosuficient davant la Catalunya en fallida

El president gallec ha contraposat durant el col·loqui una Catalunya que presenta gairebé en fallida a una Galícia competitiva, exportadora, sense pràcticament deute ni dificultats econòmiques. “Ocultar-se darrere entelèquies no garanteix la supervivència política ni millora de cap país”, ha opinat, per asseverar que les dificultats de la crisi i dels governs "no es resol a cops de bandera": "L'encert no és la independència de la realitat de la crisi que ens toca a viure". Feijóo ha acabat exigint a Mas que es "posi a treballar com la resta de presidents de comunitats autònomes".

“el sentimentindep encara no sigui mentida, està sostentat per una mentida”

stats