Política 02/04/2016

Feijóo renuncia a succeir Rajoy i repetirà com a candidat del PP a Galícia

El president del govern espanyol en funcions celebra que el gallec hagi pres "la millor decisió per a ell i per al partit"

Ara
3 min
Feijóo renúncia a succeir Rajoy i repetirà com a candidat del PP a Galícia

BarcelonaDesprés de mesos de "profunda reflexió", el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat aquest dissabte que tornarà a presentar-se com a candidat del PP a les eleccions gallegues de la tardor. Cau així de les travesses un dels noms que des de sempre ha sonat amb més força com a possible delfí del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sempre mirant de reüll la situació a Madrid i les negociacions per articular un nou govern espanyol, Feijóo feia mesos que s'esperava a fer el seu anunci per si de cas hi havia un moviment. Un pas al costat de Rajoy que li obrís la porta a jugar un paper clau a la política estatal i deixar Galícia després de dos mandats com a president. Un pas al costat que, finalment, no s'ha produït a temps.

Rajoy ha seguit la seva estratègia habitual. El seu immobilisme ha deixat sense temps Feijóo, a qui els tempos de les eleccions gallegues han deixat sense marge d'acció en la partida per la successió del president del PP, i aquest dissabte ha hagut d'anunciar –amb les llàgrimes a punt– que repetirà com a candidat a les eleccions gallegues.

"Sempre que he tingut l'oportunitat d'escollir en la meva vida, sempre he escollit Galícia", ha argumentat Feijóo, que sempre havia defensat que dos mandats eren suficients. El president gallec, que ha rebut pressions del partit per tornar a ser el candidat, ha reconegut que no ha estat una decisió fàcil, però ha assegurat que "no hi ha res més important que Galícia". "Si algú pensava que tenia el cap en un altre lloc, jo responc que no només tinc el cap a Galícia, sinó també el cor".

Rajoy celebra la decisió de Feijóo

Des de Sevilla, on el PP celebrava una convenció sobre polítiques socials, Rajoy ha volgut respondre a l'anunci del president gallec. Al final del seu discurs, ha agraït a Feijóo que hagi pres "la millor decisió per a Galícia, per a Espanya, per a ell i per al partit". "Ha estat el millor, té la nostra confiança i suport, i estic convençut que també tindrà la dels gallecs", ha conclòs.

Abans, havia refermat el seu immobilisme de cara a la negociació del futur govern espanyol. "No participarem en vodevils", ha dit per rebutjar un cop més moure fitxa en les negociacions per intentar forjar un nou executiu. El dirigent popular s'ha mantingut inflexible, i ha reiterat que qualsevol acord passa per la proposta que va impulsar el PP, i no per un acord –el de PSOE i Ciutadans– que "vol tornar Espanya a la situació on era el 2011".

Rajoy ha clausurat a Sevilla la convenció sobre el pacte per les polítiques socials, una més dins la ruta que està fent Rajoy per defensar els cinc eixos de la proposta d'acord amb PSOE i Ciutadans. Una gira que dissabte que ve està previst que arribi a Catalunya, on els populars celebraran un acte en defensa de "la unitat d'Espanya".

En el d'aquest dissabte, sobre polítiques socials, Rajoy ha reivindicat la feina del seu executiu, i ha proposat una reforma de l'actual model de la renda mínima d'inserció (RMI). "No pot ser que hi hagi autonomies on aquesta ajuda és de 1.200 euros mensuals i d'altres on és de zero euros", ha avisat, i ha proposat avaluar amb les comunitats autònomes l'actual model per millorar-ne l'"eficàcia i eficiència".

Modificar el fus horari

Rajoy, que ha fet una defensa encesa de la seva gestió i ha anunciat la voluntat de fer més lleis si torna a governar, fins i tot ha proposat –sense concrecions– canviar el fus horari espanyol i impulsar mesures per facilitar que la jornada laboral acabi a les sis de la tarda. S'ha referit també a la notícia que l'estat espanyol incomplirà l'objectiu de dèficit. El dirigent popular ha carregat contra l'herència de l'anterior govern del PSOE, i ha retret als socialistes que ara critiquin el govern: "Ara es queixen que hàgim abaixat el seu dèficit en quatre punts!", ha exclamat.

stats