Política 26/06/2014

Primera visita oficial de Felip VI a Catalunya des de la seva coronació

El monarca espanyol assisteix aquest dijous al Fòrum Impulsa de Girona. És el primer acte públic des del processament de la seva germana Cristina en el cas Nóos. A la nit soparà amb el president Artur Mas

Acn
3 min
Artur Mas saluda el rei Felip VI després de la proclamació al Congrés / EFE

GironaEl rei espanyol Felip VI fa aquest dijous la primera visita oficial a Catalunya per lliurar els Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi). El monarca ha assistit sempre a la cita anual del Fòrum Impulsa –tot i que abans, com a príncep d'Astúries–, i aquest 2014 el calendari ha volgut que el de Girona sigui el seu primer acte a terres catalanes després de la proclamació. Felip VI coincidirà amb el president de la Generalitat al sopar privat que hi haurà un cop s'acabi l'entrega de guardons –per qüestions d'agenda, Artur Mas no assistirà als premis–. Tot i això, d'entrada no es preveu cap trobada formal entre el monarca i el president, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant l'àpat. El d'avui també serà el primer acte públic del monarca des que el jutge del cas Nóos, José Castro, va decidir ahir mantenir imputada la seva germana Cristina en el cas de presumpte desviament de fons públics. El Parlament ha aprovat aquest matí reclamar un referèndum entre monarquia i república al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Visita llampec

Felip VI fa aquest dijous una visita llampec a Girona per assistir a la cinquena edició del Fòrum Impulsa, que se celebra a l'Auditori de la ciutat. L'agenda del monarca inclou una reunió del Patronat de la FPdGi, que es farà a porta tancada, i el lliurament dels premis, que distingeixen el talent emprenedor de cinc joves i una entitat.

Tradicionalment, d'ençà que se celebra el Fòrum Impulsa, el nou monarca i la seva esposa sempre han presidit aquesta cita de finals de juny –tot i que abans, ho feien en qualitat de prínceps–. Fins i tot, Felip de Borbó i Letizia Ortiz s'havien quedat dos dies a la ciutat. En un principi, perquè la reunió del patronat es feia la tarda abans de celebrar-se el fòrum, i després, perquè l'organització va decidir estendre els actes centrals d'Impulsa i passar-los d'un a dos dies.

Aquest 2014, però, els compromisos dels nous reis no els permetran assistir a la sessió del Fòrum Impulsa de divendres –que serà quan tindran lloc les ponències–. Demà, com recull l'agenda de la Casa Reial, Felip VI serà a la Zarzuela per presidir la reunió amb els presidents i directors de les Reials Acadèmies integrades a l'Institut d'Espanya.

El lliurament dels Premis FPdGi començarà avui a les set de la tarda i servirà per donar el tret de sortida a la cinquena edició del fòrum. Qui obrirà l'acte serà el director artístic del Teatre Goya de Barcelona, Josep Maria Pou, que donarà pas a una actuació del conjunt The Gospel Viu Choir.

Precisament, just a la mateixa hora en què comenci el lliurament, sortirà de la plaça del Vi una manifestació convocada contra la presència del monarca a Girona. L'impulsen una quinzena d'entitats i partits polítics –entre els quals, ERC, ICV i la CUP– per deixar palès el rebuig de la ciutat a la institució i fer bandera del dret a decidir.

Sopar privat

El president de la Generalitat, Artur Mas, no assistirà a l'acte d'entrega dels Premis FPdGi a l'Auditori-Palau de Congressos per motius d'agenda. Per part del Govern, però, sí que ho faran, entre altres, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.

Artur Mas sí que serà a Girona per al sopar privat que oferirà la FPdGi un cop acabi el lliurament dels guardons. A l'àpat hi estan convidats els premiats, els ponents del Fòrum Impulsa de divendres i tots els patrons de la Fundació.

Precisament, serà aquí on coincidiran Felip VI i Artur Mas per primer cop després del dia de la proclamació. Tot i això, a priori res fa preveure que hi hagi una trobada formal entre el rei espanyol i el president de la Generalitat, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant el sopar. Entre altres qüestions, perquè la inauguració del fòrum –un acte marcat pel protocol– ja té l'agenda tancada des de fa setmanes.

stats