OBSERVATORI

El ‘Fernandezgate’ dóna un tomb

Què va passar entre l’1 de setembre, data de presentació de la querella pel lletrat Xavier Melero, i el 28 de novembre, data en la qual Maza va cessar com a magistrat de la Sala Segona?

El magistrat Andrés Martínez Arrieta ha substituït José Manuel Maza a la Sala d’Admissió de la Sala Segona del Tribunal Suprem en la querella criminal de l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) contra l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per prevaricació, revelació de secrets i malversació, segons ha confirmat l’ARA. Martínez Arrieta també hi serà ponent.

En una providència del Suprem del 28 de novembre s’assenyala que “nomenat fiscal general de l’Estat José Manuel Maza (...) passa a formar part d’aquesta sala, en substitució d’ell, el magistrat Andrés Martínez Arrieta, que també hi ostentarà la ponència”. La resolució deixa constància que s’ha acreditat la condició de diputat de Fernández Díaz i afegeix: “Passeu les actuacions al magistrat ponent Martínez Arrieta perquè proposi a la Sala la resolució que correspongui”.

Què va passar entre l’1 de setembre, data de presentació de la querella pel lletrat Xavier Melero, i el 28 de novembre, data en la qual Maza va cessar com a magistrat de la Sala Segona?

El 9 de setembre la Sala d’Admissió va nomenar ponent Maza i va sol·licitar l’informe del fiscal. El fiscal en cap, Antolín Herrero, va remetre unes setmanes després el seu dictamen, en el qual despatxava en poques línies un dels escàndols més grans del govern de Rajoy: les converses mantingudes per Fernández Díaz i De Alfonso el 2 i el 16 d’octubre del 2014 en què van ordir un pla de filtració d’informacions per danyar la imatge de dirigents sobiranistes catalans.

El que va ser una conspiració en tota regla a la seu del ministeri de l’Interior, segons Herrero entrava dins de les “competències” de tots dos alts càrrecs. És a dir, “intercanviaven informació”. El que se sent a les converses gravades i difoses durant la campanya electoral del 26-J, després es va posar en pràctica amb filtracions a mitjans de comunicació, com el fals compte a Suïssa de Trias. Per tant, el fiscal demanava desestimar la querella.

Però la Sala no va assumir, segons ha sabut l’ARA, l’informe del fiscal en cap. La investidura de Rajoy, la posterior formació del govern i la “cirereta” -la proposta sobrevinguda de nomenar Maza fiscal general en lloc de renovar Consuelo Madrigal, a qui el ministre de Justícia, Rafael Catalá, havia confirmat dies abans- van portar el president de la sala, Marchena, a posposar la resolució sobre la querella. Martínez Arrieta, que sempre ha estat considerat un magistrat del sector progressista, ha de fer ara la seva proposta. Investigar o salvar el soldat de Rajoy, l’exministre Jorge Fernández Díaz.