Política 18/04/2019

Front Republicà insta JxCat i ERC a exercir la desobediència

Fachin diu que el diàleg no és possible amb presos i exiliats

Xavi Tedó
3 min
El cap de llista del Front Republicà, Albano Dante Fachin, en l’acte central de campanya celebrat al Poblenou.

BarcelonaEnmig de les crides al diàleg dels dos grans partits independentistes, el Front Republicà es va reivindicar ahir com l’única opció rupturista que no advoca per la negociació, sinó per la desobediència. “No seurem mai a les seves taules de diàleg, sinó a les carreteres, perquè fer-ho seria trair els presos i els exiliats”, va exclamar el candidat de la coalició formada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates, Albano Dante Fachin, en l’acte central de campanya entre forts aplaudiments. Davant les més de 500 persones que es van aplegar al Centre Cívic de Can Felipa, al barri del Poblenou de Barcelona, Fachin va emplaçar JxCat i ERC a apostar per la unilateralitat. “Cada un dels vots del Front Republicà serà útil per dir-li a l’Estat que no ens rendirem mai, i per dir a JxCat i a ERC que no tremolin ni abandonin la desobediència. Fora del Palau de la Generalitat hi ha milions de persones disposades a donar el millor de si mateixes”, va destacar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No pot ser que al primer embat de l’Estat ens fem enrere. Cuixart deia que no poden empresonar tot un poble; hem de ser capaços de desobeir malgrat la repressió de l’Estat, i nosaltres estem disposats a fer-ho”, va dir Fachin, que també va lamentar que no s’estigui preparant ja la resposta a la sentència del judici. El cap de llista del Front Republicà també va instar JxCat i ERC a revelar si investiran Pedro Sánchez. “Ja no ens creiem el diàleg, i per respecte a la gent instem els dos grans partits independentistes a dir si investiran un president del PSOE que segueix reprimint gent com l’Adri i la Tamara, i que manté a la presó o a l’exili els nostres dirigents”, va reblar l’ex secretari general de Podem Catalunya.

Cap ‘pressing’ per frenar Vox

El Front Republicà, com ha avisat aquests primers dies de campanya, no avalarà el líder socialista encara que això signifiqui que guanyi la triple aliança de la dreta. “Els nostres diputats, quan prenguin possessió del seu escó i hagin de decidir si investeixen o no un president, no votaran mai cap president que no reconegui el dret a l’autodeterminació –va avisar Fachin–. I si ve Vox és perquè prefereixen que vingui un partit feixista abans que ser un estat democràtic”, va dir el líder de Som Alternativa per remarcar que “cap 'pressing'” els farà canviar de posicionament davant la negativa del PSOE a acceptar un referèndum. Més enllà dels resultats electorals que pugui obtenir aquest partit amb menys d’un mes de vida, la coalició confia que la seva irrupció serveixi com a advertència a les dues grans formacions independentistes perquè repensin la seva estratègia. “Els nostres vots poden ser un toc d’atenció per als dos grans partits, i poden servir per reconnectar-nos amb l’esperit de l’1-O, perquè avui [aquest dijous] hem vist amb dolor com s’ha tractat Jordi Sànchez. Davant d’això cal reconstruir la unitat d’acció, perquè en aquest poble hi ha prou valentia per fer un, dos, tres o quatre 1-O”, va assenyalar Fachin.

El Front Republicà, que fa bandera de l’1-O, aposta sense cap reserva per repetir aquella desobediència i fer efectiu el mandat del referèndum. “L’únic camí per exercir l’autodeterminació és el que vam fer l’1-0 i el 3-O, que no és altra cosa que la desobediència, perquè la força que tenim són milions de persones disposades a arriscar-se i no pas quatre o cinc diputats”, va advertir Fachin, que també va lamentar que Jordi Cuixart sigui l’únic pres que ha dit durant el judici al Procés que els catalans “ho tornarem a fer tantes vegades com calgui”, en referència a la convocatòria d’un nou referèndum sense que es pacti amb l’Estat. “Nosaltres també estem disposats a fer front a la repressió i no ens fan por les seves presons –va sentenciar Fachin–. No ens podem permetre que els vots de la gent valenta siguin per retrocedir”, va subratllar el cap de llista per Barcelona, i va reclamar el vot independentista per retre homenatge als que van defensar amb el cos la democràcia l’1-O.

Suport de Baños i Olid

L’escriptora Bel Olid i el periodista Antonio Baños, que ja van recollir avals en precampanya, també van participar en l’acte per mostrar el seu suport a aquesta candidatura. “Diuen alguns partits que bloquejar no és fer política, però plantar-se és fer política, com van fer els treballadors de la Canadenca ara fa 100 anys amb la seva vaga”, va recordar Baños per defensar el bloqueig com a via per fer avançar el país.

stats