ELECCIONS ESPANYOLES
Política 30/10/2015

Gabriel Rufián dimiteix del secretariat de l'ANC per ser candidat d'ERC el 20-D

El dirigent de Súmate farà tàndem amb Joan Tardà al capdavant de la candidatura i, segons fonts del partit, parteix amb cert avantatge per ser cap de llista

Marc Colomer / Roger Tugas
2 min
Gabriel Rufián, durant el seu parlament a la Via Lliure de la Meridiana / ACN

Barcelona"Primer li haureu de preguntar a ell si té ganes de ser candidat". Així ha replicat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, quan se li ha preguntat aquest divendres al matí per la possibilitat que el dirigent de Súmate Gabriel Rufián faci tàndem amb el diputat al Congrés Joan Tardà al capdavant de la llista dels republicans a les eleccions espanyols. Ha estat durant la roda de premsa en què ha anunciat junt al coordinador general de CDC, Josep Rull, que els dos partits que van confluir en Junts pel Sí anirien separats el 20-D, i Rovira sabia perfectament que Rufián està disposat a implicar-se en la seva candidatura. I això s'ha evidenciat en les darreres hores, ja que ha enviat una carta a l'ANC per dimitir com a membre del secretariat nacional –en formava part des del maig– i així tenir les mans lliures per fer el salt al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rufián té 33 anys i és fill d'andalusos, tot i que ell va créixer a Santa Coloma de Gramenet. Arran de les seves arrels, va decidir implicar-se Súmate per defensar la independència en castellà i amb un fort accent social, una plataforma des d'on ha participat en nombroses tertúlies televisives, conferències i actes públics com la Via Lliure de l'11 de setembre, on va ser un dels oradors principals. En la darrera assemblea de l'ANC, de fet, va ser escollit membre del seu secretariat nacional com el vuitè candidat més votat.

Amb el seu fitxatge, ERC reforça el perfil cívic, metropolità i d'esquerres de què vol impregnar la seva candidatura a les eleccions espanyoles i espera que aquest li permeti penetrar amb més facilitat entre el col·lectiu castellanoparlant, un dels que més li costa als republicans i a l'independentisme en general. La càrrega ideològica arribarà també per part de Tardà, el militant d'ERC amb una posició principal a la llista. De fet, Rufián i Tardà es repartiran els dos primers llocs de la candidatura i, malgrat que la decisió no es prendrà definitivament fins al consell nacional del partit del dissabte, 7 de novembre, fonts de la formació apunten que el dirigent de Súmate parteix amb cert avantatge. Si finalment el cap de llista fos Tardà, però, per darrera de Rufián se situaria un altre independent. El president de Súmate, Eduardo Reyes, ja va ser una incorporació a Junts pel Sí que va fer el salt a la política institucional de la mà d'ERC.

stats