ELECCIONS ESPANYOLES
Política 08/12/2015

Rufián (ERC) rebutja portar el Senat a Barcelona: "Els diem que no, volem un estat a favor"

Tardà recrimina a Chacón que no fes res pel català al Congrés quan n'era vicepresidenta i demana a CDC i la CUP generositat per pactar com ho van fer Macià i Alcalá Zamora el 1930

Roger Tugas
3 min
Rovira i Rufián, aplaudint els assistents a l'acte a Tarragona / ACN

TarragonaPortar el Senat a Barcelona, tal com proposa el PSC, no és una proposta suficient per frenar l'independentisme. Almenys així ho ha assegurat aquest dimarts a Tarragona el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, en un míting al qual han assistit més de 300 persones. "Ens ofereixen el Senat, una cara somrient i un cor pel WhatsApp, un Iceta ballant i es queden Marhuenda", ha ironitzat el republicà, que ha respost de manera contundent: "Els diem que no, volem un estat a favor i no un estat en contra". "No el volem, moltes gràcies", ha insistit encara Rufián.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes han estat també la diana dels trets del número dos de la candidatura, Joan Tardà, que ha afirmat que "els companys de Podem s'autoenganyen, saben que no tindran majoria per reconèixer el dret a decidir, Alfredo Pérez Rubalcaba ja va dir que el PSOE mai ho permetria". I, concretament referint-se a la cap de llista del PSC, Carme Chacón, ha etzibat que "s'ha de tenir barra per dir que, si guanyen, federalitzaran el Congrés quan ella era vicepresidenta del Congrés quan va prohibir l'ús del català, era ministra de l'Habitatge quan el govern va donar permís per desnonar i era ministra de la Guerra quan va firmar nous projectes especials d'armament i ara l'estat espanyol ha de pagar 29.000 milions". "Què va fer la ministra Chacón quan va tenir l'oportunitat de defensar l'Estatut? Res!", encara ha reblat la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

La dirigent republicana, a més, ha cridat a no "cedir la representativitat a un altre mentre estiguem fent el procés de transició que es farà llarg i complex" i, en relació a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, ha instat a "arribar als consensos suficients per fer possible la independència". De fet, ha calmat els inquiets pel retard en l'entesa, ja que "potser un acord immediat no seria un acord fort", però ha assegurat que aquest arribarà.

C's són "les joventuts del PP"

Així mateix, Rovira s'ha mostrat convençuda que "les coses no canviaran" a l'estat espanyol, ja que només pot guanyar el PP, el PSOE o C's, el programa dels quals "és una còpia una mica tunejada del PP, són les seves joventuts" –de fet, un exdirigent de l'ala dura del PP, Aleix Vidal-Quadras, demana el vot per a Albert Rivera–. Per això, ha demanat a En Comú Podem que després del 20-D, quan es confirmi que el canvi a l'Estat no arribarà, "baixin del cavall". "Les eleccions són una oportunitat perquè vingui nova gent, perquè veuran les mateixes posicions al Congrés que hi ha hagut fins avui", ha subratllat, tot refermant la idea que "no hi ha una Espanya alternativa, nosaltres som l'alternativa". Per això, ha insistit en la crida a la coalició d'esquerres i ha demanat als seus dirigents i votants que "no esperin més i donin suport a la independència, que se sumin al procés constituent català".

En aquesta mateixa línia, Tardà ha interpel·lat En Comú Podem per alertar-lo que, si no guanya l'independentisme, "hipotecarem una, dues o tres generacions de catalans, tindrem una pàtria radicalment dualitzada". "Són tan malparits que ja estan dissenyant la Catalunya post-crisi, on els que treballin ho faran només per tenir la nevera mig plena", ha avisat. En aquest sentit, s'ha compromès a fer "una democràcia d'excel·lència, no només representativa, participativa, sense corrupció i no supeditada als poders financers".

Apel·lació a CDC i la CUP

Tanmateix, per fer-la possible, ha demanat generositat, apel·lant a referents històrics: "Francesc Macià va anar el 1930 a fer un pacte per acumular forces, per parir la República al cap d'un any, amb Niceto Alcalá Zamora, un senyor conservador i de dretes que havia estat ministre de la Guerra d'un govern monàrquic que havia reprimit el poble i el mateix Macià i, malgrat tot, Macià va pactar". "Que ens escoltin els companys de la CUP i també alguns de CDC", ha insistit Tardà, que ja s'imagina la proclamació del nou estat, amb un toc d'humor: "Junqueras també està grassonet, però correrà per proclamar la República, no fos cas que algú s'avanci".

stats