Política 17/09/2019

El Govern afirma que no té sobre la taula un altre referèndum ni celebrar eleccions de manera immediata

Manté, però, que treballa en una resposta a la sentència per "exercir" l'autodeterminació

Núria Orriols
3 min
La portaveu, Meritxell Budó, ahir a la roda de premsa posterior al consell de govern.

BarcelonaLa resposta del Govern a la sentència de l'1-O, que es preveu per a la primera quinzena d'octubre, és encara una incògnita. En la roda de premsa de després del consell executiu, la portaveu, Meritxell Budó, ha assegurat que no hi ha sobre la taula convocar, "de manera immediata", un altre referèndum, tampoc celebrar eleccions. A més, ha afegit que el govern de concentració "no té recorregut" perquè tant els comuns com la CUP se n'han "autoexclòs". En tot cas, Budó ha mantingut que l'executiu treballa per tornar a "exercir l'autodeterminació" –ha afirmat que el conflicte es resol "votant"–, malgrat no concretar com fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La veritat és que en aquests moments no tenim sobre la taula la convocatòria de cap referèndum. S'haurà de valorar quina és la fórmula [...]. Tampoc [tenim sobre la taula convocar] eleccions. Estem centrats en l'aprovació dels pressupostos del 2020 i en quina és la resposta més adequada [a la sentència]", ha assegurat la portaveu del Govern. I ha afegit: "Hi ha la voluntat que Catalunya es pugui autodeterminar, quan sigui el moment es dirà. Ara no està resolt ni tancat".

Tanmateix, tal com va publicar l'ARA, en les converses entre els líders independentistes sí que ha aparegut la possibilitat de fer un nou "embat amb l'Estat" l'octubre del 2020, quan s'ha plantejat fer un nou referèndum o unes eleccions "referendàries". Una proposta, però, que no ha assolit a dia d'avui el consens entre les forces polítiques i entitats socials.

En tot cas, ha dit que el president de la Generalitat, Quim Torra, que en el discurs institucional de la Diada es va comprometre a tornar a "exercir l'autodeterminació" si hi havia condemna del Suprem, anunciarà la resposta conjunta de l'executiu i els altres actors independentistes en el moment que "cregui més adequat".

El conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha comparegut per anunciar la creació de 750 noves places de Mossos d'Esquadra i 250 de Bombers, ha afegit que si la sentència és condemnatòria hi haurà una "majoria" de la societat catalana que la considerarà "injusta" i que respondrà al carrer. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que serà de forma "cívica i pacífica" i que els Mossos actuaran "respectant" totes les reivindicacions.

Budó afirma que no hi haurà estabilitat a l'Estat si no es resol el conflicte amb Catalunya

Quan li han preguntat per la situació espanyola, Budó ha lamentat la "inestabilitat" a Madrid i ha reclamat un nou govern espanyol amb qui poder "resoldre el conflicte" entre l'Estat i la Generalitat.

La portaveu, però, no ha valorat la possibilitat que finalment el PSOE governi amb l'abstenció de Ciutadans i el PP. "No ho hem valorat des del Govern, però el que necessitem és un govern espanyol que pugui resoldre el conflicte", ha insistit. En aquest sentit, ha criticat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per la seva "incapacitat" per arribar a un acord amb Podem. "Denunciem la incapacitat del PSOE per poder sumar i formar una coalició de govern", ha dit Budó.

Alhora, la portaveu de l'executiu ha constatat que Catalunya torna a ser "al centre" de la política espanyola –com a qüestió clau en les negociacions entre els partits estatals–, però ha lamentat que només sigui per aplicar "més repressió", en al·lusió al 155 que promou el líder de Ciutadans, Albert Rivera. A parer seu, no hi haurà estabilitat a Espanya fins que Madrid no resolgui el conflicte català.

En el camp dels acords de govern, a banda de la convocatòria de noves places per als cossos de seguretat, l'executiu ha aprovat un pla per a la igualtat d'oportunitats de dones i homes a les empreses, que inclou la promoció de la conciliació laboral i un distintiu empresarial del foment de la igualtat; i el pla STEMcat, per "impulsar les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques" per tal d'incrementar, entre altres coses, els graduats en aquest àmbit.

Budó també ha anunciat transferències per fer front a la situació dels menors no acompanyats. Es tracta d'un import global d'uns 67 milions d'euros, que es dediquen atendre tres àmbits diferents: uns 907.40 euros es destinen a la creació d'un servei de 24 hores per oferir la primera atenció immediata dels serveis de protecció de la infància i adolescència; uns 54 milions d'euros per atendre el finançament addicional per assegurar la subsistència de les entitats que presten serveis assistencials a menors i a joves; i finalment uns 11 milions d'euros destinada a la contractació de places de serveis especialitzats. L'executiu també ha aprovat destinar 460 milions d'euros en infraestructures de regadiu fins el 2032.

stats