Política 19/05/2018

El Govern menys paritari des de Jordi Pujol

Només el 23% dels consellers nomenats per Torra són dones

Aleix Moldes
2 min
Quim Torra al costat de Roger Torrent, durant la presa de possessió

BarcelonaEn un moment en què la igualtat entre homes i dones s'ha convertit en un clam popular, amb multitudinàries manifestacions com les del passat 8 de març, les institucions fan el sord quan es tracta d'equilibrar la representació d'uns i altres. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet confiança a tretze consellers, dels quals només tres són dones, un 23% del total. Aquest és el Govern menys paritari des de l'últim que va encapçalar Jordi Pujol. En aquell, també van ser tres les conselleres (Núria de Gispert, Irene Rigau i Carme Laura Gil), tot i que aleshores només van representar el 19% d'un consell executiu format per 16 membres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Teresa Jordà, a Agricultura, Ester Capella, a Justícia, i Elsa Artadi, a Empresa, són les úniques dones escollides per JxCat i ERC. En podrien acabar sent més si finalment el govern espanyol bloqueja el nomenament dels consellers presos o a l'exili, que, en tot cas, no podran participar físicament en les reunions mentre la justícia ho impedeixi.

El Govern ha passat de ser el més paritari de la història –Carles Puigdemont va nomenar un 39% de conselleres– a rivalitzar amb els que encapçalava Artur Mas entre el 2010 i el 2015: en el segon executiu de Mas, van ser un 25% les dones presents al consell executiu (tres de dotze), i, en el primer, havien sigut un 27% (tres d'onze). I només se situa per sobre dels que presidia Jordi Pujol.

Durant el tripartit, el govern de Pasqual Maragall el van formar inicialment un 29% de dones (cinc de disset), tot i que van acabar sent un 23,5% quan el president va expulsar ERC de l'executiu en els últims mesos abans de les eleccions. José Montilla va reduir a catorze el nombre de conselleries i va nomenar quatre dones, gairebé el 29% del total.

Núria de Gispert: “Hi ha una divisió entre la direcció i la gent del partit”

Els governs de Jordi Pujol havien sigut encara menys paritaris. En l'últim, tres dones de setze, però en l'anterior, entre el 1995 i el 1999, només Núria de Gispert va ocupar un seient al consell executiu. Al seu costat, catorze consellers més i un president. Tots homes. De fet, tots els consellers van ser homes entre el 1980 i el 1992.

Una única dona a la mesa del Parlament

La manca de paritat al Govern que presidirà Quim Torra no és, però, un fet aïllat. Al gener es va constituir la mesa del Parlament, el màxim òrgan de govern de la cambra catalana. Roger Torrent va ser escollit president d'una mesa amb només una dona, la republicana Alba Vergés, entre els seus set membres.

stats