Política 21/12/2020

El Govern vol que es vacuni els membres de les meses electorals del 14 de febrer

Generalitat i partits acosten posicions sobre les mesures extraordinàries per les eleccions

Quim Bertomeu
3 min
Segona reunió de la taula de partits sobre l'organització de les eleccions del 14-F

BarcelonaEl Govern i els partits polítics han acostat posicions aquest dilluns sobre les mesures extraordinàries que s'hauran d'aplicar en les eleccions catalanes del 14 de febrer, les primeres que es faran en un context de pandèmia. Així ho han constatat les diverses parts després de la reunió que han celebrat al Parlament per abordar l'organització dels comicis. Entre les mesures que han acordat hi ha que s'intentarà prioritzar que els membres de les meses electorals estiguin vacunats contra la covid el dia dels comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, segons ha explicat el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, es demanarà al departament de Salut que al pla de vacunació de la Generalitat s'incloguin, "en la mesura que sigui possible", els ciutadans que els tocarà ser a les meses com un dels col·lectius prioritaris per ser vacunats. L'objectiu és garantir la màxima seguretat sanitària en una jornada electoral en què es vol que voti tothom, també els contagiats. Aquesta ha sigut la principal novetat de la reunió d'aquest dilluns, però la trobada també ha servit per segellar altres pactes. Per exemple, com va avançar l'ARA, tothom ha estat d'acord que en els pròxims dies la Generalitat enviï una carta a tots els electors catalans amb totes les butlletes dels partits que es presentin als comicis. El que es vol és que els ciutadans puguin portar el vot preparat de casa i s'evitin aglomeracions als col·legis.

Votació per franges

En el terreny dels pactes també s'ha decidit definitivament que es recomanarà –en cap cas s'hi obligarà– els ciutadans que vagin a votar a una determinada hora. Així, es demanarà als col·lectius vulnerables amb el virus que votin entre les 9 i les 12 hores; a la població en general entre les 12 i les 19 hores i, finalment, de 19 a 20 hores es demanarà que hi vagin els contagiats i els seus contactes estrets. També hi ha hagut acord en quins supòsits es podrien suspendre els comicis per culpa del covid. Segons Solé, només es preveurà en dos escenaris: si hi ha una "activitat social molt limitada" que impossibiliti anar a votar amb normalitat o si es torna a una situació de confinament domiciliari com la que hi va haver al març.

I quan es decidirà si es fan els comicis o no? Govern i partits han estat d'acord que el 15 de gener serà la data clau per prendre la decisió. Aquell dia, amb les dades epidemiològiques a la mà, s'intentarà consensuar si és possible votar amb garanties el 14 de febrer o no. Sigui com sigui, l'última decisió serà del Govern.

Consens

Consens ha sigut una paraula força repetida en les compareixences als mitjans que han fet tant el Govern com els partits després de la reunió. "Tenim un consens gairebé assolit", ha dit Solé, el primer que ha donat explicacions. "Hi ha un consens bastant ampli", ha concedit el diputat del PSC, Ferran Pedret. Tot i això, l'oposició ha assenyalat que encara no estava tot tancat.

Per exemple, el mateix Pedret ha retret al Govern que siguin els dos socis que el formen, JxCat i ERC, els que ofereixin missatges "contradictoris" sobre els comicis, recordant que hi ha hagut consellers de JxCat com Miquel Sàmper i Meritxell Budó que han posat en dubte que es puguin celebrar. També la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha sortit "relativament" satisfeta de la trobada però ha formulat algunes crítiques, com per exemple que considera que la jornada electoral s'hauria "d'allargar" per facilitar el vot. També ha parlat la diputada de JxCat Elsa Artadi, que ha demanat al Govern mesures per facilitar el vot dels ciutadans que viuen a l'estranger i una campanya institucional potent per explicar als ciutadans totes les mesures extraordinàries del 14 de febrer.

stats