Política 20/12/2016

Munté assenyala que el Govern està "entossudit" a aprovar els pressupostos per la seva "rellevància" per al procés

La portaveu del Govern confia que els comptes s'aprovin i descarta noves eleccions. Munté no assistirà demà a la reunió preparatòria de la conferència de governs autonòmics i reclama un tracte bilateral a l'Estat

Núria Orriols
2 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, amb una imatge seva a la pantalla, en una roda de premsa

BarcelonaMalgrat l'estira-i-arronsa entre la CUP i el Govern en les últimes setmanes al voltant del paper dels Mossos d'Esquadra en la detenció de membres de l'esquerra independentista per haver cremat fotos del rei, el Govern confia que els pressupostos tiraran endavant. Poques hores abans que es produeixi el debat a la totalitat dels comptes al Parlament, la portaveu de l'executiu, Neus Munté, s'ha mostrat convençuda que aquest dimarts superaran el primer tràmit i que s'aprovaran definitivament al mes de febrer. "Estem entossudits a voler aprovar els pressupostos del 2017 per la seva rellevància per al país i per al procés", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha descartat una convocatòria electoral, malgrat que el president de la Generalitat manté que s'hi va comprometre si finalment la CUP no dóna suport a Junts pel Sí per aprovar els pressupostos. "No ens plantegem aquest escenari", ha dit, i s'ha compromès a continuar treballant per donar llum verda als comptes de la Generalitat.

Avui, precisament, el Govern ha acordat una pròrroga tècnica dels pressupostos del 2015, fins que no s'aprovin els del 2017.

Munté no anirà a Madrid

D'altra banda, també ha anunciat que no assistirà demà a la reunió preparatòria de la conferència de presidents autonòmics que ha convocat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. Munté ha argumentat que si el Govern no assistirà a la conferència de presidents autonòmics tampoc té sentit que acudeixi a les reunions preparatòries d'aquesta trobada. "No es donen les circumstàncies per comptar amb la nostra presència", ha dit la portaveu.

Munté ha afegit que no han rebut cap oferiment de trobada "bilateral" per part de la Moncloa, tal com havia demanat Puigdemont a Rajoy i a Sáenz de Santamaría. "Continuem demanant una relació bilateral, volem parlar de tot i sobre tot", ha exigit en relació amb la negativa del govern espanyol a abordar el referèndum. De fet, dissabte Santamaría va deixar clar aquest punt: va accedir a tractar els 45 punts de Puigdemont, però de cap manera el referèndum.

Les notificacions als membres de la mesa

En relació amb les notificacions que han rebut els membres de la mesa del Parlament aquest dimarts sobre l'acceptació per part del Tribunal Constitucional de l'incident d'execució de sentència de la resolució del 9-N, Munté ha defensat l'actuació dels seus integrants i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ja està encausada per haver permès el debat sobre les conclusions de la comissió de procés constituent.

"S'està negant el debat polític i és una alteració del funcionament del Parlament", ha dit Munté, i ha defensat que hi ha una majoria àmplia a la cambra catalana i a la societat a favor del referèndum d'independència.

stats