Política 19/04/2020

La Guàrdia Civil diu que persegueix notícies falses per minimitzar el "clima contrari" al govern espanyol

L'oposició demana explicacions i Marlaska respon que el cap de l'estat major ha tingut un "lapsus"

Ara
3 min
Captura del general José Manuel Santiago, cap de l'estat major de la Guàrdia Civil, durant la roda de premsa d'aquest diumenge del comitè de gestió tècnica del coronavirus.

MadridEls responsables de l'exèrcit, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que compareixen uniformats cada dia des de la Moncloa en la roda de premsa telemàtica del comitè de gestió tècnica acostumen a arrencar pocs titulars. Tota l'atenció se sol centrar en les paraules del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que analitza diàriament l'evolució de les dades de contagis, morts per coronavirus i altes hospitalàries. Però aquest diumenge el cap de l'estat major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, ha acaparat l'atenció. No perquè hagi fet un gran anunci, sinó per haver insinuat que el govern espanyol persegueix la llibertat d'expressió en ple estat d'alarma, cosa que ha generat una allau de crítiques de l'oposició i ha obligat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a reaccionar atribuint les paraules del general a un "lapsus".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santiago ha assegurat que les forces de seguretat treballen en dues direccions per fer front a les informacions falses, que s'han multiplicat com l'escuma de la mà de la pandèmia: "Per una banda, evitar l'estrès social que produeixen aquests falsos rumors; i per l'altra, minimitzar el clima contrari a la gestió per part del govern". El general responia a una pregunta sobre la difusió massiva de notícies falses a través de les xarxes socials durant la crisi, que el govern espanyol ha promès combatre. De fet, en cada roda de premsa la Guàrdia Civil informa de noves estafes que diàriament desarticula relacionades amb el virus.

Ràpidament ha reaccionat a les paraules de Santiago el PP, i poques hores després Ciutadans. La portaveu parlamentària dels populars, Cayetana Álvarez de Toledo, ha llançat un missatge a Twitter amb el vídeo del general. Al seu parer, les paraules de Santiago són una "prova dramàtica de la capacitat del govern [espanyol] per podrir les institucions". Acte seguit, ha demanat la compareixença al Congrés tant del general com del ministre Marlaska, el secretari d'estat de Seguretat i la directora general de la Guàrdia Civil. Sobre la resposta del ministre de l'Interior, que ho ha atribuït a un "lapsus", Álvarez de Toledo ha afirmat que és un "lapsus a la veritat".

Més suau ha estat el portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, que ha considerat "gravíssima" la declaració i "molt preocupant". En el cas del partit taronja, demanen la compareixença al Congrés només de Santiago.

Compromís "absolut" amb la llibertat d'expressió

En roda de premsa des del mateix escenari poques hores després, Marlaska ha insistit en el "compromís absolut" del govern espanyol amb la llibertat d'expressió, un dret fonamental que protegeix les crítiques "més àrides". Després, en una entrevista a 'El Objetivo', el ministre ha acusat Cs, PP i Vox d'estar utilitzant la Guàrdia Civil i el Cap de l'Estat Major del cos, José Manuel Santiago, per provar d'"arribar" a ell mateix. "Em sembla una falta de lleialtat i consideració a una de les institucions més valorades per la ciutadania", ha criticat, "només demano que deixin el tranquil el general, que prou malament ho està passant, i que deixin tranquil·la la Guàrdia Civil".

Per la seva banda, la Guàrdia Civil ha emès un comunicat en què subratlla que només monitoritza aquelles mentides que pretenen generar alarma social i "sempre amb escrupolós respecte al dret a la llibertat d'expressió i a la crítica". "La feina de monitorització que fan les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, i en la qual participa la Guàrdia Civil, està destinada exclusivament a detectar aquelles mentides i desinformacions que generen un gran nivell d'estrès i alarma social, especialment en temes de salut", diu el cos, que es presenta com "un dels principals garants de la llibertat d'expressió".

Demandes internes de dimissió

L'Associació Professional de la Guàrdia Civil Justícia Guàrdia Civil (JUCIL) ha sol·licitat aquest diumenge també el cessament immediat del seu Cap de l'Estat Major, José Manuel Santiago, per aquestes declaracions en què afirmava que es treballa per minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi per part del govern. L'entitat creu que amb aquestes declaracions el general "ha posat en dubte" la feina dels agents del cos "en la defensa de l'estat de dret" i han demanat, a més, una rectificació i depuració de responsabilitats: "No estem disposats a servir d'eina política i propagandística dels partits del govern, la nostra feina és protegir la Constitució i l'estat de dret".

stats