Política 19/02/2016

Homs, disposat a declarar voluntàriament pel 9-N tal com li ofereix el jutge

El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés retreu a Rajoy la seva "imprudència" per pronosticar noves eleccions el 26 de juny després de "donar lliçons" sobre estabilitat

Ara
2 min
El jutge instructor i els fiscals creuen que Homs va tenir un paper clau en el 9-N.

BarcelonaFrancesc Homs està disposat a declarar voluntàriament davant el Tribunal Superior de Justícia (TSC) per explicar la seva implicació a la consulta del 9 de novembre. Així ho ha confirmat ell mateix a Catalunya Ràdio: "No tinc res a amagar, i aprofitaré qualsevol oportunitat que tingui per declarar en la circumstància que sigui".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha insistit que la consulta era "perfectament legal i responia al mandat del poble de Catalunya a través del Parlament" i ha situat la judicialització del procés independentista com un motiu més per defensar la independència del país. "Si a l'Estat espanyol per posar unes urnes et poden posar querelles, raó de pes per sortir-ne corrent", ha afirmat.

El jutge del TSJC que investiga la causa del 9-N, Joan Manuel Abril, va oferir al cap de files de Democràcia i Llibertat al Congrés declarar de manera voluntària, després que la Fiscalia demanés incloure'l a la causa oberta per l'organització de la consulta, en què també s'investiga Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Amb tot, el dirigent de CDC encara no ha rebut cap comunicat oficial, sinó que s'ha assabentat per la premsa de l'oferiment del jutge. De fet, ha lamentat que "surten abans les notes de premsa que les comunicacions a les persones interessades".

En concret, el jutge vol saber la implicació d'Homs en relació amb una carta que va enviar a l'empresa T-Systems per organitzar la consulta. I ho vol fer abans de decidir si la causa passa al Tribunal Suprem, l'ens que jutja les causes als aforats, com Homs i Rigau. En aquest punt, Homs ha assegurat que no sap si la causa acabarà en aquest tribunal.

En qualsevol cas, Homs ha dit que no condicionarà cap acord d'investidura a la causa del 9-N. "Això no pot ser mai moneda de canvi de res", ha argumentat, i ha negat la possibilitat que posi la querella "a cap taula de negociació". Al seu parer, la querella és un "error garrafal" que no és negociable.

De fet, sobre les negociacions per formar govern a Madrid, Homs ha criticat la "imprudència abismal" de Mariano Rajoy en pronosticar eleccions el 26 de juny, "quan ni tan sols hi ha hagut el primer debat i votació d'investidura". "Em fa gràcia el senyor Rajoy, que després de donar lliçons que calia donar missatges d'estabilitat perquè l'economia no se'n ressentís, ahir llancés un missatge d'inestabilitat total", ha sentenciat.

stats