Política 14/05/2018

Iceta recomana a Torra que no torni a "provocar" el 155

El socialista adverteix que "ni procés constituent ni projecte republicà tenen cabuda" en la llei

Marc Toro
4 min

BarcelonaAvís per a navegants del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a Quim Torra: "Ni procés constituent ni projecte republicà tenen cabuda en el nostre marc legal". En la seva intervenció durant el segon debat d'investidura del quart candidat de JxCat, el líder socialista ha insistit que el Govern té l'obligació de complir la llei i que es deu només al Parlament, de manera que tampoc tenen cabuda ni el Consell de la República a l'estranger ni l'Assemblea de Càrrecs Electes, i ha sentenciat: "Com que no voldríem que el 155 s'hagués d'aplicar novament, els recomanem que no ho tornin a provocar, com ho van fer els dies 6 i 7 de setembre, l’1 d’octubre i el 27 d’octubre de l’any passat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta no s'ha quedat aquí. "No voldríem que la seva presidència fos la zona zero de les nostres institucions d'autogovern. No voldríem que el mal ús de les institucions arrasés el nostre autogovern", ha dit. I encara una altra: "Si per fer república s'han de vulnerar les lleis que regulen les nostra convivència això acabarà com el rosari de l'aurora, és a dir, en batalla campal". El líder del PSC ha recordat que el seu partit ha insistit en la necessitat que hi hagi president i un nou Govern, però també que sigui l'inici d'una "nova etapa". "No sembla que el que ens proposa sigui això. Eleccions d'aquí uns mesos, gesticulació abrandada i probablement algun gest de desobediència sense més conseqüències. Li he de dir: 'al tanto'. De vegades un acaba tan lligat al que diu que acaba cometent errors fatals. El 27 d’octubre va ser això", ha lamentat.

Iceta ha volgut deixar clar que el nou executiu tindrà la mà estesa dels socialistes si això canvia: "Tant de bo vostès fossin capaços d'anar canviant el rumb, una cosa en la qual nosaltres els acompanyaríem". En aquest sentit, ha recordat que "es poden iniciar projectes de reforma estatutària a través de les eines previstes per fer-ho". La rèplica de Torra ha sigut directa: "Em demana respecte pel marc legal i la meva resposta sempre serà la mateixa. L'únic a qui dec obediència és al poble de Catalunya i, per tant, al Parlament. Sempre li respondré el mateix: a la voluntat dels catalans". "Els poders de la Generalitat emanen del poble de Catalunya i s'exerceixen segons preveu l'Estatut", ha respost Iceta.

"Qualsevol essencialisme és una amputació del nostre poble"

Però el canvi de rumb, en el cas concret de Torra, també passa per "assumir que Catalunya està formada per tots els ciutadans, inclosos els que parlen castellà i els que se senten espanyols", ha assenyalat Iceta. El primer secretari no s'ha estat de tornar a carregar contra els tuits i articles contra els espanyols del presidenciable. "Quan mira Catalunya, ens hi veu a tots o només una part? Pensa que hi ha catalans bons i dolents?", li ha preguntat, i, tot ni valorar les disculpes que el candidat ha fet a l'hemicicle pels missatges i escrits que va fer en el passat, Iceta li ha recordat que cal que entengui Catalunya com un "país que té una identitat que és plural". El líder socialista ha argumentat que "qualsevol essencialisme és una amputació del nostre poble": "Hi cabem tots o no?", ha preguntat.

Després que dissabte Torra convidés Iceta a "tornar al vell PSC", el cap de files del PSC ha volgut llegir avui un article que el mateix candidat va escriure el 2011 i en el qual explicava com, després de la mort de Josep Pallach, la "raça del socialista espanyol va anar augmentant" fins a "mutar el propi ADN" dels socialistes catalans. "Avui res no és més igual a un socialista català que un socialista espanyol. La vella i honorable raça del socialista català s'ha de donar per extingida", concloïa Torra. Iceta ha replicat: "Raça, diu. Vostè em deia que trobava a faltar el socialisme català de Pallach, Reventós i Maragall. Però ja els considerava, com sempre i de forma despectiva, espanyols. És això etnicisme o no? És supremacisme? Què dimonis és això, senyor candidat?"

En el torn de rèplica, Torra ha lamentat que Iceta li hagi retret el seu article del 2011 perquè "pretenia ser escrits en termes irònics", però ha demanat disculpes si els socialistes "s'han sentit ofesos". "La ironia és molt bona, però quan hi ha una acumulació d'afirmacions i escrits com el seu, algun comentari addicional hi hauria fet", ha respost Iceta. Amb tot, el socialista ha insistit a demanar a Torra un "especial esforç de respecte" per a una "societat dividida" i una acció de govern que no aprofundeixi en la "fractura" a Catalunya i contribueixi a "recosir" el país.

Això, i que iniciï un diàleg i una negociació sincers entre formacions polítiques catalanes i amb el govern espanyol. "Voldríem saber com pensa establir el diàleg del qual parla", ha dit Iceta, que ha remarcat que hi ha "moltes coses a pactar" en el marc de la llei. Amb l'objectiu de resoldre el conflicte amb l'Estat, els socialistes defensen recuperar els articles retallats de l'Estatut, els 46 punts que Carles Puigdemont va plantejar a Mariano Rajoy –a excepció del referèndum– i abordar problemes d'infraestructures i millorar el finançament, entre d'altres.

En el primer debat d'investidura, fa dos dies, Iceta va demanar a Torra que, en cas de ser investit, "faci de president": "No volem que s'aixequi el 155 per poder governar Catalunya des de Berlín o Waterloo", va dir, deixant clar que la presidència "no pot quedar subordinada a cap altra persona". Torra va replicar recordant la "situació brutalment anormal" en què viu sotmesa Catalunya, tant pel que fa a la intervenció de l'autonomia com per la repressió estatal i l'existència de presos polítics i exiliats.

stats