Política 12/02/2018

Iceta demana a Torrent que mogui peça per activar ja el termini de dos mesos abans d'eleccions

Creu que no cal esperar que el TC resolgui si admet la impugnació de la investidura de Puigdemont

Marc Toro
2 min
Domènech i Iceta traslladen a Torrent que no donaran suport a la investidura de Puigdemont

BarcelonaEl primer secretari del PSC s'ha adreçat aquest dilluns per carta al president del Parlament, Roger Torrent, per demanar-li que, davant la "impossibilitat" d'investir Carles Puigdemont, mogui peça i activi ja el termini de dos mesos abans de noves eleccions. En un escrit registrat al Parlament, Iceta reclama una nova ronda de contactes amb els grups a la cambra per proposar un candidat alternatiu a la investidura, o que, "en cas que no sigui possible", s'estableixi quin és "el mecanisme o decisió parlamentària" per iniciar el compte enrere de dos mesos fins a unes noves eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes volen que el president de la cambra actuï "sense esperar a ulteriors decisions del Tribunal Constitucional". L'alt tribunal encara ha de resoldre si admet a tràmit o no el recus del govern espanyol per impugnar la candidatura de Puigdemont, i els lletrats del Parlament ja van dir la setmana passada en un informe que fins que això no passés no podia començar a córrer el compte enrere electoral. Obviant que la petició d'Iceta contradiu el que estableixen els lletrats, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha insistit que cal obrir amb "urgència" una ronda de consultes amb els grups o activar un altre mecanisme per "recurperar les institucions d'autogovern".

Aquest mecanisme, tal com apuntaven els lletrats, podria ser la comunicació al ple per part de Torrent de la impossibilitat d'investir un candidat en condicions, cosa que podria servir d'acte equivalent a una investidura fallida i activar els terminis. Illa, que ha insistit que la voluntat del partit no és en cap cas anar a eleccions, ha estat molt crític amb la situació de "paràlisi" política a Catalunya que, al seu parer, estan provocant tant els independentistes com Ciutadans, a qui ha acusat de "manca d'iniciativa política".

El PSC torna a proposar Montilla com a senador autonòmic

Illa, que ha comparegut en roda de premsa a la nova seu dels socialistes, al Poblenou, ha anunciat que el PSC tornarà a proposar que l'expresident de la Generalitat José Montilla sigui el senador per designació autonòmica en representació del partit. En l'última reunió de la junta de portaveus al Parlament es va decidir que pertocarien dos senadors a Cs, dos a JxCat, dos a ERC, un al PSC i un altre als comuns. La CUP i el PP no tindrien la possibilitat de proposar-ne cap, cosa que va deixar Xavier García Albiol sense escó a la cambra alta.

stats