Política 20/09/2019

Iglesias s’embolica amb el 155 i fa perillar la campanya dels comuns

El líder de Podem afirma que si governés amb el PSOE acceptaria suspendre l’autonomia, i després matisa que cal acabar amb “l’excepcionalitat i la repressió”

Ot Serra
4 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, aquest dilluns a Madrid. EFE

BarcelonaEn la seva lluita per no perdre la batalla del relat amb Pedro Sánchez, divendres Pablo Iglesias va ficar els comuns en un bon problema. En l’intent de combatre un dels arguments principals del líder del PSOE per rebutjar el govern de coalició amb Unides Podem -les divergències sobre la manera d’afrontar el cas català-, Iglesias va arribar a dir divendres en una entrevista a Antena 3 que, en cas de compartir govern amb Sánchez, “clarament” acceptaria l’aplicació del 155 a Catalunya si el president espanyol ho considerés necessari per respondre a un hipotètic xoc amb la Generalitat després de la sentència. Una afirmació que era un míssil en la línia de flotació de la campanya d’En Comú Podem i que el mateix Iglesias va acabar rectificant hores després a través de Twitter per considerar “inacceptable” la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per esvair les sospites de deslleialtat amb el PSOE, Iglesias va obrir un conflicte amb els seus socis catalans. L’afirmació inicial va causar alarma entre les files dels comuns, que per boca de Jaume Asens havien defensat les últimes setmanes que la seva presència en un govern de coalició servia com a dic de contenció de la repressió contra Catalunya. Aquest argument queia com un castell de cartes després de la frase d’Iglesias, i Desbordem, el sector anticapitalista de Catalunya en Comú, demanava una rectificació. “Reclamem a Catalunya en Comú que es desmarqui d’aquestes declaracions i que deixi clar que davant d’un eventual 155 els hipotètics ministres de la nostra organització abandonarien immediatament el govern”, piulaven a Twitter. Hores més tard, Iglesias es retractava amb un comentari a les xarxes socials en què qualificava d’“inacceptable” l’aplicació del 155. “El conflicte s’ha d’afrontar amb diàleg i vies democràtiques que acabin amb l’excepcionalitat i la repressió. Ho hem dit sempre i ho tornarem a dir”, va explicar el dirigent lila amb la intenció de tancar la polèmica.

En aquest moment, a les portes d’una campanya electoral en què un dels objectius de Podem serà deixar el PSOE sense arguments per defensar el no a la coalició, què li convenia més a Iglesias, no baixar del cavall o marcar perfil amb Catalunya? En un tema tan delicat, amb la incògnita de les conseqüències polítiques de la sentència del judici del Procés, el líder d’Unides Podem va optar per no evidenciar les diferències que el separen del posicionament del PSOE. Fonts properes a Iglesias admeten que segurament no va estar encertat, però que va optar per no dir el que realment pensa per no caure en el marc que plantegen els socialistes. Una decisió que, alhora, torna a demostrar que Catalunya no és una línia vermella per a Podem, malgrat que els seus dirigents, així com els dels comuns, insisteixin que la seva capacitat d’incidència en un futur govern espanyol acosta una solució dialogada i democràtica al conflicte.

Fonts de Catalunya en Comú asseguraven aquest divendres que la formació no és partidària de l’article 155. “Amb nosaltres al govern no s’aplicaria perquè no abandonaríem la via del diàleg”, apunten des de la direcció de la formació, informa Mireia Esteve. De fet, les mateixes fonts recorden que el partit lila va portar la suspensió de l’autonomia al Tribunal Constitucional. Altres veus del partit, però, es van mostrar sorpreses per les paraules d’Iglesias. Tot i que assumirien el lideratge del PSOE en la resposta al cas català, el líder de Podem va afegir que és preferible “no avançar esdeveniments” i va obrir la porta a una condemna menys dura. “Potser seran PP i Cs els qui no voldran acatar la sentència”, va opinar. Abans, Ada Colau havia subratllat que la ciutadania té dret a protestar “pacíficament” contra la resolució judicial.

Precisament la jornada de divendres va estar marcada novament per les crítiques a Sánchez, totes amb un mateix denominador comú: la possibilitat de perdre el son per determinades posicions polítiques. El líder del PSOE havia afirmat dijous a la nit a la Sexta que ni ell ni “el 95% dels espanyols podrien dormir” si Podem estigués al capdavant de determinats ministeris, com el d’Hisenda. Li va donar la raó el president del Círculo de Empresarios, John de Zulueta, que va confirmar que dormiran més tranquils sense Podem al govern. Iglesias va marcar el to de la discussió que es viurà entre el seu partit i el PSOE a la campanya electoral quan va acusar Sánchez de “mentir” en el moment que, segons la seva versió, li va prometre que hi hauria un govern de coalició. “El meu error va ser confiar en la seva paraula”, va respondre quan li van demanar si feia autocrítica pel fracàs de les negociacions. A més, va recriminar a Sánchez que necessiti “tenir tot el poder per dormir bé”.

Crítiques de PP i Cs

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va negar que Sánchez mentís i que s’equivoqués amb la frase que va pronunciar dijous, i va assenyalar que, més enllà de la literalitat, “tothom sap què volia dir”. Hi van sucar pa també PP i Cs, que van coincidir en criticar el suposat pacte dels socialistes amb Bildu a Navarra. Pablo Casado va admetre que no podria dormir tranquil si tingués l’esquerra abertzale com a “sòcia”, mentre que el partit taronja adreçar la pregunta a María Chivite, la presidenta navarresa. Catalunya i l’insomni, en campanya.

stats