Política 11/10/2016

Iglesias, l’únic interlocutor del Govern a Madrid

Garanteix que votarà en contra del suplicatori a Homs

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iglesias i Puigdemont van dinar durant dues hores en un restaurant al costat del Congrés.

MadridPodem i Junts pel Sí han passat de ser enemics acèrrims a amics de conveniència en qüestió de mesos. Pablo Iglesias s’ha quedat sol a Madrid en la defensa del referèndum i d’un millor encaix de Catalunya dins d’Espanya a les portes que el PSOE finalment permeti un nou govern de Mariano Rajoy. I Carles Puigdemont s’ha quedat amb un sol interlocutor a nivell estatal en la defensa d’un nou referèndum pactat. Després de predicar en el desert en l’esmorzar informatiu a Madrid -no va assistir-hi cap membre del govern espanyol ni del PP-, el president de la Generalitat va poder exposar el seu projecte a l’única persona que l’escolta a la capital espanyola. Puigdemont i Iglesias van dinar durant dues hores en un restaurant al costat del Congrés en el que les dues parts van considerar una “trobada informal”. Es tracta de la segona trobada entre els dos líders que ha transcendit, després que el secretari general de Podem visités la Generalitat el 8 d’abril passat i ja advertís que el referèndum serà “ineludible” tard o d’hora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias va reafirmar ahir a Puigdemont el seu compromís amb el dret a decidir i un referèndum pactat sempre que Junts per Sí i la CUP abandonin la via de la unilateralitat. També va oferir el seu suport al portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs. Podem, de la mateixa manera que ja va avançar En Comú, s’ha compromès a votar al Congrés en contra del suplicatori del Suprem per poder jutjar l’exconseller de Presidència per l’organització del 9-N. El ple de la cambra baixa espanyola haurà de votar abans del termini d’un mes -si hi hagués eleccions el procés quedaria suspès- si permet que el tribunal investigui i jutgi Homs o no. “Estem en contra que es pugui fer un judici per posar les urnes”, van argumentar a l’ARA fonts de Podem.

Una via “difícil”

En sortir del dinar a Mr Frank -un restaurant informal freqüentat per polítics i periodistes del Congrés-, Puigdemont va assenyalar que la conversa havia sigut “tranquil·la, relaxada i cordial”. Els dos polítics van acordar dinar la setmana passada després que Iglesias traslladés al president que no podia assistir a l’esmorzar informatiu. “Teníem ganes d’intercanviar opinions sobre les situacions polítiques a Catalunya i Espanya en un moment important per als dos llocs”, va afegir. Segons fonts del Govern, Puigdemont no va voler aprofundir gaire en la via del referèndum pactat perquè Iglesias ja la “coneix perfectament”, ja que la va presentar Catalunya Sí que es Pot, que integra Podem al Parlament. “És un punt de trobada de molts demòcrates, la consulta pactada”, van afegir.

El líder de Podem va transmetre la seva “preocupació” per la conjuntura política a Espanya, amb la “probable” investidura de Rajoy gràcies al PSOE, van assenyalar fonts del partit lila. En aquest sentit, va reiterar la seva aposta per un “model plurinacional i de fraternitat” tot i admetre que la via d’un referèndum pactat era “difícil”.

Per segon cop consecutiu, Puigdemont va regalar a Iglesias un llibre perquè conegui més Catalunya. Si fa sis mesos era un còmic sobre el trotskista i fundador del POUM Andreu Nin, il·lustrat per Lluís Juste de Nin, ahir li va lliurar la biografia de Montserrat Roig -militant del PSUC, partit de referència dels comuns - escrita per Betsabé Garcia, Con otros ojos. Sols a Madrid, el Govern i Podem comencen a deixar-se seduir l’un a l’altre.

stats