Política 22/01/2016

Iglesias proposa a Felip VI formar un "govern del canvi" amb el PSOE, Podem i IU

Pedro Sánchez seria el president, i el líder de Podem, que seria el vicepresident, reclama també un ministeri "plurinacional" per a En Comú Podem

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Felip VI amb Pablo Iglesias a la Zarzuela / EFE

MadridPortava una setmana sense una estratègia clara i semblava que a poc a poc el PSOE estava aconseguint recuperar el relat. Però Podem ha tornat a sorprendre amb un gir d'última hora. Pablo Iglesias ha proposat al rei la formació d'un govern de PSOE, Podem i Esquerra Unida en què el president seria Pedro Sánchez i ell el vicepresident. Un "govern del canvi", com l'ha anomenat, que hauria de tenir un ministeri "plurinacional" encapçalat per En Comú Podem, perquè treballi per a "l'entesa" entre territoris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És necessari un equip ministerial que assumeixi la plurinacionalitat de l'Estat per construir un nou estat de convivència. La victòria d'En Comú Podem ha de tenir una traducció concreta en el pròxim gabinet del nostre país", ha assenyalat.

Durant la seva exposició inicial en roda de premsa ha evitat parlar de referèndum i ha assenyalat com a eix de treball amb Sánchez i Alberto Garzón, líder d'IU, la "defensa de la unitat del país des de l'assumpció plurinacional i la recerca de nous encaixos plurinacionals per assegurar un futur de convivència".

Iglesias ha defensat que han decidit "prendre la iniciativa i fer un pas endavant", perquè en moments com aquest "no caben les mitges tintes: o s'està amb el canvi o amb l'immobilisme".

Els eixos de les negociacions

Per a Podem, els eixos del nou govern han de ser les mateixes condicions que ja va reivindicar la nit del 20-D. Primer, aprovar mesures urgents per als primers 100 dies de govern. És a dir, aprovar la llei 25 d'emergència social, que ja han presentat al Congrés i que ha de suposar la fi de les retallades i dels desnonaments. Segon, impulsar una reforma de la Constitució. Tercer, blindar els drets socials. Acabar amb les portes giratòries. Una reforma de la justícia per garantir la seva independència i una reforma del sistema electoral. Com a últim eix: el plurinacional.

"Espanya no es pot permetre esperar Rajoy ni mantenir un govern interí que ha tingut un revés històric a les urnes. Emplaço el secretari general del PSOE que el diàleg sigui obert a la ciutadania", ha conclòs.

Garzón s'hi suma

El primer a avenir-se al pacte ha estat Alberto Garzón. Tot i que les relacions entre els líders dels dos partits semblaven haver tocat fons després del 'no' definitiu de Podem a presentar-se amb IU a les generals, ara Iglesias compta amb ell per al projecte, malgrat tenir només dos diputats. El secretari general del partit morat ha trucat a Garzón just després de la roda de premsa.

Amb tot, un govern de PSOE, Podem i IU no sumaria suports suficients per ser investit al Congrés, llevat que s'abstinguessin grups territorials. Preguntat sobre si el PNB, ERC o Democràcia i Llibertat (DL) ho farien, Iglesias ha assegurat que el seu partit ha "demostrat tarannà per tenir diàleg i suport respecte de les formacions del búnquer".

Màxima pressió a Pedro Sánchez

Iglesias ha assegurat que Felip VI ha estat el primer a conèixer la seva proposta, perquè ha "entès" que en aquestes negociacions cal "màxima transparència" i qui ha de tenir la paraula ha de ser el cap d'estat, l'encarregat de decidir a qui encomana formar govern. La proposta haurà caigut com una bomba de rellotgeria sobre Sánchez, que es reunia amb el monarca a la Zarzuela just després d'Iglesias.

Sánchez ha hagut de decidir en només una hora si demanava al monarca que el primer debat d'investidura fos per a Mariano Rajoy o bé per a ell mateix. Tant Podem com el PSOE eviten entendre's i fa setmanes que a Madrid es viu una batalla per imposar el relat de per què pot ser que el PP torni a governar o bé s'acabi anant a un escenari d'eleccions anticipades.

El líder del PSOE i el de Podem només han parlat dues vegades des del 20-D, una mostra de la tensió entre els dos partits. El líder del partit morat ha reclamat aquest divendres als mitjans "màxima transparència", que assumeixin la seva "responsabilitat en el futur" d'Espanya i que permetin posar "el diàleg sobre la taula". Però la por d'un possible pacte dels socialistes amb Podem i el suport dels "separatistes" ja fa dies que s'ha estès per la premsa madrilenya.

Una mostra d'aquesta batalla pel relat és el tuit que ha publicat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, just després de l'anunci d'Iglesias. La líder de Barcelona en Comú assegura que "el PSOE ha de decidir: PP o canvi".

La foto dels 'nous ministres'

Iglesias ha comparegut en roda de premsa al Congrés acompanyat dels membres que hauria d'incloure el nou govern. El seu número dos, Íñigo Errejón; la portaveu adjunta del grup, Irene Montero; la secretària del grup parlamentari, Carolina Bescansa; el líder d'En Comú Podem, Xavi Domènech; la diputada i jutge Victoria Rossell, i l'excap de l'estat major Julio Rodríguez, que no va arribar a entrar com a diputat.

L'equip de confiança d'Iglesias que l'ha acompanyat en la roda de premsa al Congrés després de l'audiència amb el rei / EFE
stats