Política 09/04/2016

Colau insta ICV a "no tenir por" de construir un nou subjecte polític que agrupi l'esquerra a Catalunya

L'alcaldessa de Barcelona participa amb Pablo Iglesias i Mónica Oltra en l'assemblea ecosocialista. El líder de Podem anima els socis del nou espai progressista a preservar el seu ADN

Joan Serra Carné
2 min
Pablo Iglesias, Mónica Oltra i Ada Colau, aquest dissabte a la XI Assembea Nacional d'ICV.

BarcelonaEl líder de Podem, Pablo Iglesias, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i líder de Compromís, Mónica Oltra, han participat en l'11a assemblea nacional d'ICV com a convidats. A l'espai de Cotxeres de Sants –on també hi ha estat present Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es Pot, i Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de Barcelona–, Colau ha reclamat continuar treballant per fer possible el canvi a les institucions conquerides a les eleccions municipals. Conscient del debat intern a ICV per sumar-se al nou subjecte polític d'esquerres que ella defensa, l'alcaldessa ha instat els ecosocialistes a "no tenir por" per "obrir espais". "Aquest espai comú s'ha d'enfortir", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ningú ha de sacrificar qui és. Ningú haurà de sacrificar identitats i trajectòries. Al contrari, les necessitem totes sense que ningú renunciï a res. Entre tots hem de fer un gran salt endavant", ha apuntat. Colau ha agraït a ICV la seva aportació a l'èxit del 24-M i ha destacat que la formació sempre ha cregut en els projectes de confluència. L'alcaldessa ha tingut un reconeixement especial per a Ricard Gomà, exlíder ecosocialista a Barcelona.

Abans ha pujat a l'escenari Pablo Iglesias, que ha agraït la "lleialtat" de Joan Herrera en el treball conjunt amb Podem i ha subratllat la seva amistat amb Ernest Urtasun, nou portaveu d'ICV. Iglesias s'ha referit a la situació política a Espanya després que s'hagi trencat el diàleg amb el PSOE: ha dit que hi ha "deixat la pell" per aconseguir un govern progressista i que continuarà tenint "la mà estesa" per aconseguir-ho. "Desitjaria que avui hi hagués un govern progressista, plural i de coalició a Espanya. Però per desgràcia no ho puc dir", ha argumentat. Iglesias s'ha mostrat partidari que tots els partits del nou espai polític mantinguin la identitat. "A mi, que no em toca decidir res i ho miro des de la distància, em sembla necessari que l'ADN de totes les formacions polítiques segueixi existint". El líder de Podem ha demanat a ICV que mantingui l'essència del PSUC. "El PSUC mai es va sentir un partit subaltern. Estem disposats a compartir govern amb altres, però mai com a forces subalternes", ha dit.

En aquesta línia, Mónica Oltra ha fet una crida al PSOE per construir un acord d'esquerres amb Podem i les seves confluències, que també sumi IU. "Que escolti Pedro Sánchez aquests 11 milions d'homes i dones que volem un canvi al govern d'Espanya", ha expressat Oltra. "El govern serà d'esquerres o no serà. La solució no és asseure's amb el PP, ni entestar-se en les polítiques dels últims anys", ha afegit la vicepresidenta valenciana, molt crítica amb Ciutadans, de qui ha dit que no pot fer possible la resposta a les "emergències socials i territorials". Oltra ha dedicat paraules d'agraïment a Joan Herrera.

Colau, Iglesias i Oltra han intervingut en un matí de dissabte en què Joan Herrera i Dolors Camats han pronunciat el seu discurs de comiat com a coordinadors nacionals dels ecosocialistes. Herrera i Camats han reivindicat la "vigència" de l'aposta estratègica d'ICV pel referèndum com a solució al futur polític de Catalunya i per les confluències amb les forces d'esquerra.

stats