Política 10/01/2016

Arrimadas acusa Junts pel Sí i la CUP de fer un "cordó sanitari a la majoria dels catalans"

La cap de files de Ciutadans qualifica Carles Puigdemont de "Mas 'de lo mismo'" i critica "la por a les urnes" del fins ara president en funcions. Arrimadas retreu al candidat que no hagi parlat de corrupció al seu discurs d'investidura

Joan Serra Carné
3 min
Inés Arrimadas, durant la seva intervenció al Parlament. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa cap de files de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha estat la primera veu de l'oposició que ha intervingut després del discurs d'investidura de Carles Puigdemont, candidat a la presidència de la Generalitat. Arrimadas, que desitjava un nou escenari electoral al març, ha criticat l'acord d'última hora de Junts pel Sí i la CUP. La cap de l'oposició ha retret a les dues forces independentistes que hagin fet un "cordó sanitari a la majoria dels catalans", en referència a l'entesa que assegura l'estabilitat parlamentària del nou Govern. Ha subratllat que "més que mai fa falta una bona oposició", i ha recordat que Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot van recollir més vots que Junts pel Sí i la CUP als comicis de la tardor. "Això no és digne d'un Govern que vol representar tots els catalans", ha recalcat Arrimadas. "Davant d'un Govern que exclou fa falta una oposició que dialogui", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrimadas ha criticat les paraules d'Artur Mas en la roda de premsa d'aquest dissabte, quan va apuntar que les negociacions han permès "corregir" el resultat de les urnes. "A vostè, senyor Mas, no li va agradar el resultat de les últimes eleccions", ha afirmat la líder de Ciutadans, que ha recordat que tant Antonio Baños (CUP) com Francesc Homs (Democràcia i Llibertat) van admetre que a la cita del 27-S no es va aconseguir la majoria social a favor de la independència. "En democràcia, només els ciutadans poden corregir el resultat de les eleccions", ha recordat Arrimadas. La portaveu de Ciutadans ha subratllat "la por a les urnes de veritat" que té Mas.

Retrets a Puigdemont: un candidat nomenat per Mas

Arrimadas ha destacat que Mas no només "ha trencat la federació de CiU" i la mateixa CUP –en referència al debat intern que ha generat la investidura entre els cupaires– sinó que també "ha dividit la societat catalana". "És el llegat polític de Mas", ha dit la cap de files de Ciutadans, que ha considerat que la tria de Carles Puigdemont s'ha fet des dels despatxos i no representa cap canvi. "Avui investirem el senyor Mas, el senyor 'Mas de lo mismo'", ha carregat Arrimadas. La líder de la principal força de l'unionisme a Catalunya, que ha repassat les similituds que al seu parer tenen Mas i Puigdemont, ha recordat que el nou candidat a la presidència ha estat escollit "a dit". "Com el senyor Mas, vostè també té experiència a utilitzar les institucions catalanes al servei de l'independentisme", ha dit dirigint-se a Puigdemont. "El senyor Puigdemont no serà un president que podrà representar tots els catalans", ha destacat.

Des de la tribuna d'oradors, la líder de Ciutadans ha retret al nou aspirant a la presidència que no hagi parlat de corrupció en el seu discurs. "Se n'ha oblidat", li ha etzibat.

El mateix to de duresa

Arrimadas ja va utilitzar un to contundent en la sessió d'investidura del mes de novembre, quan Artur Mas va presentar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. En aquella ocasió, la dirigent de Ciutadans va exigir a Mas que presentés la seva dimissió i va atacar el líder de CDC pels casos de presumpta corrupció del seu partit. Llavors va brandar la "divisió entre catalans" com a conseqüència del procés sobiranista i l'incompliment de les lleis per demanar la renúncia de Mas.

Una rèplica amb mà estesa a l'oposició

En el torn de rèplica, Puigdemont ha retret a Arrimadas "l'exercici d'arqueologia 2.0" que ha fet del seu compte de Twitter, ja que la líder de Ciutadans al Parlament ha lamentat alguns comentaris que ha fet el president 'in pectore' a les xarxes socials. Puigdemont li ha demanat que "aixequi la mirada" i que, si bé dóna per fet que no es posaran d'acord en aquelles propostes que facin referència a l'àmbit nacional a Catalunya, faci "un esforç" per remar plegats en algunes de les mesures socials que el govern pretén tirar endavant.

stats