Política 11/04/2019

La Junta Electoral delega a l'administració penitenciària la decisió sobre els mítings d'ERC a les presons

Aquest dissabte Rufián atendrà els mitjans a les portes de la presó després de visitar Junqueras

Ara
2 min
El ministeri d'Interior torna a denegar els mítings que ERC volia fer a Soto del Real i Alcalá Meco

BarcelonaLa Junta Electoral Provincial de Madrid delega ara en l'administració penitenciària la decisió "d'autoritzar o denegar" la celebració de mítings electorals a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco. Segons avança Efe, l'autoritat electoral respon així a la petició que ERC-Sobiranistes havia enregistrat a la Junta Electoral Central (JEC) i que aquesta va remetre a l'òrgan provincial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per efectuar aquesta resolució, la Junta Provincial s'ha basat en la informació remesa des de la secretaria general d'Institucions Penitenciàries i que tancava la porta a la celebració d'actes electorals als centres penitenciaris on es troben els líders independentistes en presó preventiva.

El document d'Institucions Penitenciàries considerava que la celebració d'aquests actes comporta "anar en contra de principis de seguretat elementals" i que "alterarien la funcionalitat" de les presons, on, especificaven, "hi ha uns horaris preestablerts per a les activitats que s'hi desenvolupen".

L'òrgan, que recau en el ministeri de l'Interior, concloïa que aquests mítings implicarien haver de reforçar el servei de personal funcionari per "poder garantir la seguretat de les persones". Un altre dels motius pels quals apostaven per denegar la sol·licitud és la "incompatibilitat" amb el judici que actualment s'està celebrant al Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Institucions Penitenciàries ha determinat que el judici podria "interferir" en la realització dels actes, ja que "algunes de les persones que es troben en presó provisional, són candidats a les eleccions", han especificat.

Així doncs, la Junta Provincial considera que ha de ser la "mateixa administració penitenciària" la que decideixi sobre la qüestió i, en cas que pugui ser realitzat, en "fixi les condicions concretes", sempre que "respecti el criteri de la Junta Electoral".

El principi de neutralitat també ha sorgit en el seguit de motius que exposa l'administració per justificar el veto. "Els poders públics han d'observar un deure de neutralitat política durant els processos electorals", argumentaven, i han afegit que aquesta obligació no es podria garantir en termes d'espai i temps en cas que "tots els grups polítics sol·licitessin participar-hi".

Sigui com sigui, Esquerra Republicana ha confirmat que aquest dissabte, 13 d'abril, i ja en plena campanya per a les generals del 28 d'abril, els diputats al Congrés Gabriel Rufián i Carolina Telecha visitaran Oriol Junqueras a Soto del Real i faran una atenció als mitjans des de les portes del centre.

El 4 d'abril el govern espanyol ja havia rebutjat que ERC i JxCat fessin actes de campanya als dos centres on hi ha reclosos els presos independentistes amb els mateixos arguments: alteració de les normes del centre i atemptar contra els principis elementals de seguretat. En aquella resolució, i respecte a la present petició, l'executiu espanyol ja va considerar que els republicans no pretenen incentivar el vot de la població reclusa i que, en cas que aquest fos realment l'objectiu, podrien fer-ho Oriol Junqueras i Raül Romeva directament.

stats