Política 25/06/2019

Els presos polítics, de camí a Catalunya

Junqueras, Sànchez, Cuixart, Rull, Turull, Romeva i Forn ja han arribat a Zuera (Saragossa) i arribaran demà a Catalunya, després de tres dies de trasllats

Gerard Pruna
3 min
Junqueras, Romeva, Sànchez, Cuixart, Forn, Rull i Turull surten de Soto del Real amb destinació a les presons catalanes

BarcelonaOriol Junqueras, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Jordi Cuixart dormiran aquest dimecres en centres penitenciaris catalans. Gairebé cinc mesos després de sortir-ne per anar a Madrid a afrontar el judici contra ells al Tribunal Suprem, els nou dirigents independentistes presos tornaran a passar la nit a Catalunya. Tots nou tornaran als centres on s’estaven abans del judici. És a dir: els homes a Lledoners, Carme Forcadell a Mas Enric i Dolors Bassa a Puig de les Basses. En aquestes tres presons esperaran, doncs, el veredicte del Suprem. La sentència que ha de dirimir si el 2017 a Catalunya s’hi va cometre rebel·lió o algun altre delicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquests prop de cinc mesos des que van marxar, els nou dirigents independentistes han reviscut durant les 52 sessions del judici els principals episodis d’aquells dies de setembre i octubre en què es va celebrar el referèndum de l’1-O. 52 sessions en què durant unes hores van canviar la cel·la de Soto del Real i Alcalá Meco -les dues presons madrilenyes on s’han estat fins ara- per la sala de vistes del Tribunal Suprem. Prop de quatre mesos en què testimoni a testimoni van intentar desmuntar les acusacions de rebel·lió, malversació i desobediència que llança contra ells la Fiscalia.

Zuera, última parada

Després que el Suprem rebutgés divendres deixar-los en llibertat mentre esperaven la sentència -al·legant la proximitat de la resolució judicial i la confirmació de les elevades penes sol·licitades per la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i l’acusació popular de Vox-, els nou dirigents independentistes tornen ara a Catalunya. El mateix tribunal considerava divendres que no hi havia “cap obstacle” per traslladar els presos a centres penitenciaris catalans, i dilluns el ministeri de l'Interior va acabar de donar el vistiplau al viatge, de manera que a la tarda els homes ja havien sortit de Soto del Real en direcció a Valdemoro, la primera de les parades del trasllat.

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Jordi Cuixart han abandonat aquest dimarts a dos quarts de deu del matí el centre penitenciari de Valdemoro a bord d’un autocar de la Guàrdia Civil i han arribat a dos quarts de tres a Zuera, a Saragossa, última parada abans d’arribar dimecres a Catalunya. Ha estat la primera escala d’un trasllat dissenyat per Institucions Penitenciàries que durarà tres dies i que acabarà a Brians II, on passaran a estar sota custòdia dels Mossos d’Esquadra. Carme Forcadell i Dolors Bassa, per la seva banda, seran traslladades dimecres directament des d’Alcalá-Meco a Brians II. A partir d’aquest moment, l’Àrea Penitenciària dels Mossos es farà càrrec de la custòdia i els distribuirà a les seves presons de destinació.

“No tornem a casa”

Un cop confirmat que començava el procés de trasllat a Catalunya, alguns dels líders independentistes empresonats van aprofitar els seus comptes de Twitter per reaccionar a la notícia. Junqueras i Romeva van voler remarcar que el viatge no era un retorn “a casa” sinó que tots dos continuarien dormint a la presó. “Aquí [a Madrid] i allà, continua la vulneració flagrant de drets i continuem sent presos polítics”, va apuntar l’extitular d’Exteriors. Mentre que el líder d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va afegir que, en el seu cas, se’l continua privant a més dels seus drets com a eurodiputat.

Per la seva banda, Turull va voler acomiadar-se a través de les xarxes socials dels seus companys reclusos del mòdul 10 de Madrid, així com de tots aquells que els han fet arribar el seu “suport i escalf” durant el temps que han estat tancats a la capital de l’Estat. Tot, en un missatge que acabava assegurant que malgrat els mesos empresonat manté “les conviccions intactes” i en què reivindicava que la sentència acabi en “absolució”.

Malgrat l’acostament a presons catalanes, el president de la Generalitat, Quim Torra, va voler remarcar dilluns que en cap cas aquesta decisió és “un gest del govern espanyol”, sinó que va considerar que era l’“obligació” de l’executiu que lidera Pedro Sánchez. “La seva llibertat, i la nostra com a poble, ens exigeix una resposta de país”, va afegir Torra a través de Twitter. I va exigir l’alliberament dels presos independentistes.

stats